VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/05/2019

SLIJEDE NAJŽEŠĆI PRITISCI NA BEOGRAD DO SADA

 

BEOGRAD, 3. MAJA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da se priprema teren da se izvrši totalni pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, koji će u naredna dva mjeseca biti žešći nego ikad ranije.

 

"Do jula, kada bi trebalo da se održi novi samit u Parizu, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić biće pod strahovitim pritiskom. Na sve moguće i nemoguće načine pokušaće da nas slome, da nam oslabe poziciju, da dođu do toga da Srbija izgubi, a Priština dobije sve", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Srpski telegraf".

On je ukazao da će nastavak pregovora Srbije o ulasku u EU biti uslovljen zahtjevom da Beograd uvede sankcije Rusiji i da se odrekne partnerstva sa Kinom.

"Pod parolom brige o našim građanima pokušaće da nam zatvore sva vrata. Međutim, to im neće proći! Ne dok Srbija ima ovu vlast koja ima prijatelje u Moskvi i Pekingu, ali i u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, Briselu. To da imamo prijatelje, svi su mogli da vide u Pekingu, gde se Vučić sastao sa liderima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom. To, priznaćete, ne može baš svako da uradi", istakao je Dačić.

On je podsjetio da Peking i Moskva pružaju bezrezervnu podršku Beogradu kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

"To je naš vetar u leđa. To je naša garancija da u UN nikakav Haradinaj, Tači, niti Pacoli ne mogu da slome Srbiju i Srbe", poručio je šef diplomatije Srbije.

Prema njegovim riječima, dobro je da ima sastanaka kakav je bio samit u Berlinu jer se time smanjuju mogućnosti incidenata ili napada na Srbe.

"Srbija ima šansu, ali nas, kao što je rekao predsednik Vučić, čeka teško vreme, mnogo problema i velika borba. Samo ako budemo složni i jedinstveni oko jednog od najvažnijih nacionalnih pitanja, uspećemo. Podrška prijatelja je dobrodošla, ali mi smo ti kojima su srpski interesi na prvom mestu i koji se borimo za njih", istakao je Dačić.