VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/05/2019

AKO SE KOSOVO SPOJI SA ALBANIJOM, SRBIJA DA TRAŽI PRIPAJANjE SRPSKE

 

BEOGRAD, 5. MAJA /SRNA/ - Nekadašnji ratni reporter francuskog lista "Figaro" Rene Žirar smatra da, ukoliko se Kosovo spoji sa Albanijom, Srbija sa pravom može da pretenduje na pripajanje Republike Srpske.

 

Žirar, koji je izvještavao tokom ratova u BiH i na Kosovu i Metohiji, rekao je da je u BiH uspostavljena mirovna ravnoteža, što je ocijenio veoma važnim, ali je istakao da je nekadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević trebalo da iskoristi priliku kada je u Parizu potpisan Dejtonski sporazum da odmah ispregovara i rješenje za Kosovo, povoljno za Srbe.

Žirar, koji je bio svjedok dešavanja na Kosovu i Metohiji 1998. godine, rekao je za "Večernje novosti" da je nekadašnji šef Misije OEBS Na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker lažirao slučaj "Račak" da bi NATO bombardovao Srbiju, odnosno da je vojnički sukob predstavio kao masakr civila.

"Događaji u Račku bili su vješta manipuilacija OVK da bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali zdušnu podršku tadašnjeg šefa misije OEBS Vilijama Vokera", istakao je Žirar.

Žirar je ispričao da je, nakon što je dobio informaciju da su regularne snage Srbije izvršile uspješnu antiterorističku akciju u Račku, sa koleginicom iz Bi-Bi-Sija otišao tamo i zatekao uniformisane pripadnike OVK, koji su taj sukob predstavili kao masakr civila.

"Tijela, isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo... Bio sam iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura. Vidio sam iskopane rovove oko sela, ali sam ipak povjerovao", prisjetio se Žirar.

On je naveo da je istinu o Račku uspio da sazna na osnovu svjedočanstava koja je sakupio, naročito od dopisnika francuskog "Monda" i dvojice kamermana Asošijeted presa.

Žirar smatra da Srbi nisu imali šta da kriju i da su sami obavijestili novinare o uspjehu antiterorističke operacije, te da je tada u svom članku zapitao da li je Voker požurio sa zaključcima, zbog čega mu je on zabranio ulazak u sjedište OEBS u Prištini.

Prema njegovim riječima, Voker je odmah osudio Srbe, a u Račak je došao poslije novinara, izdvojio se i nasamo pričao sa liderima OVK, onda je otišao na pres konferenciju u Prištinu i optužio Srbe, a da nije saslušao srpsku stranu.

"Nekoliko pripadnika OEBS su mi rekli da je antisrpski orijentisan i da je samo tražio povod da bi se pokrenuo rat protiv Srbije", rekao je Žirar.

On je ispričao i da mu je nekadašnji Vokerov pomoćnik, kasnije ambasador Francuske u Srbiji Gabrijel Keler, rekao da je Voker zabranio da se u sjedište OEBS u Beču dostavi izvještaj, u kojem je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti krivi Srbi, a za dvije trećine sami Albanci.

Žirar smatra da Kosovo danas nije ni multietničko, ni mirno, sa stotinama ubistava Srba, Roma i drugih nealbanaca, te da je postalo leglo kriminala, trgovine drogom i ljudima i centar džihadista, jer ima najveći procenat džihadista u odnosu na broj stanovnika.

On je istakao da je među prvima koji su pisali o svim zločinima u BiH, te dodao da na Balkanu nema samo krivih i samo nevinih, već nacionalnih interesa koji se vjekovima rješavaju ratovima.