VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/05/2019

ZA POMIRENjE NA BALKANU POTREBAN ISPRAVAN SUD ISTORIJE NAD PROŠLOŠĆU

 

BEOGRAD, 5. MAJA /SRNA/ - Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin ocijenio je da je za pomirenje na Balkanu neophodno formulisati ispravan sud istorije nad događajima iz prošlosti, te da svaka generalizacija treba da bude izbjegnuta.

 

Parolin smatra da u tom procesu najveću pažnju treba posvetiti elementima koji prave razliku između prošlosti i sadašnjosti.

"Treba se osloboditi apologetike koja želi da sve opravda, a u isto vrijeme treba izbjeći i nezasluženo okrivljavanje koje se zasniva na istorijski neodrživoj odgovornosti", rekao je Parolin za "Politiku".

On je istakao da je želja Vatikana da sve vjerske zajednice na Balkanu budu u stanju da zajednički zakorače na put istinskog pomirenja i da mogu da postanu model prevazilaženja konflikata za cjelokupno društvo.

"Balkan je, nažalost, ponovo region u kojem vladaju tenzije i gdje dramatična sjećanja na davnu i blisku prošlost nisu potpuno izblijedila. Nije lako govoriti o izmirenju onih koji su rat osjetili na sopstvenoj koži", naglasio je Parolin.

On je napomenuo da se ne može negirati trud vjerskih zajednica i njihovih lidera u postizanju pomirenja, čija zajednička misija i jeste da grade mir, a da vjernici treba da budu otvoreni, da budu za dijalog uz istovremeno očuvanje sopstvenog identiteta.

Parolin je rekao da Katolička crkva, koja okuplja i pravednike i grešnike, osjeća potrebu za dubokim kajanjem zbog slabosti djece koja su joj okaljala lice.

"Kada govorimo o doprinosu pomirenju vjerskih zajednica ovog regiona, bez želje da se zaborave obaveze političkog autoriteta, mislim da je veoma važan pristup biti svjestan i grešaka nekih od svojih članova, a u isto vrijeme pomiriti sjećanja. Samo je prepoznata i prihvaćena istina izvor pomirenja i mira", rekao je Parolin.

Govoreći o odnosu Vatikana i Srbije, Parolin je izrazio uvjerenje da između Srbije i Vatikana postoje mnoga područja djelovanja u kojima mogu da sarađuju, kao što su humanitarna, društvena i kulturna.

"Lično sam bio svjedok veoma pozitivnih rezultata koji su nedavno postignuti. Jedan od primjera je i dogovor o saradnji u višem obrazovanju koji je označio fundamentalni etapu za narastajuću kulturnu saradnju, ali što je pomoglo i da se ojačaju prijateljske veze", napomenuo je Parolin.

On je ukazao da papa Franjo tokom posjete Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji neće propustiti da poruči građanima važnost odnosa poštovanja i solidarnosti, potrebu izgradnje mostova prihvatanjem različitosti drugih.