VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika06/05/2019

KOVAČEVIĆ: NEMA RAZLIKE IZMEĐU PDP-a, SDA I KOMŠIĆA

 

BANjALUKA, 6. MAJA /SRNA/ - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i SNSD nisu i neće pristati da se pošalje Godišnji nacionalni plan za NATO i tu nema promjene stava, a sa druge strane, ukoliko neko sprema neku vrstu prevare, nimalo ne iznenađuje da je i PDP dio toga s obzirom sve što su radili u prošlosti, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

 

On je odbacio optužbe PDP-a da lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik "lažno i perfidno optužuje opoziciju, iako su sve i jedan dokument na NATO putu BiH potpisali SNSD-ovi zvaničnici, uz Dodikov pristanak" i podsjetio da je SNSD samo sprovodio odluke donesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vrijeme kada su SDS i PDP činili vlast u Srpskoj.

"Za sve one koji kažu da je Nebojša Radmanović ili neko drugi iz SNSD-a nekada nešto potpisao, podsjećam da je Republika Srpska 2005. godine voljom većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, za koju su glasili i SDS i PDP, koji su bili vlast, usvojila Deklaraciju o starteškom opredjeljenju Srpske u sistemu odbrane BiH koja je predviđala da BiH ide ka NATO-u. To su usvojili iz SDS i PDP i nametnuli kao stav Republici Srpskoj", pojasnio je Kovačević.

On je podsjetio da je SNSD poštovao te stavove do onog trenutka kada je parlament Srpske promijenio taj stav /donijevši Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/.

"Tog trenutka je trebalo da svi predstavnici i zvaničnici iz Republike Srpske na nivou zajedničkih institucija promijene svoje ponašanje. Nažalost, to nisu uradili samo iz PDP-a", istakao je Kovačević za N1.

On je naglasio da je bivši član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, suprotno stavu Narodne skupštine Republike Srpske, potpisao Strategiju spoljne politike BiH, koja je predviđala MAP, koja se koristi za diplomatske šamare zvaničnicima Republike Srpske.

"Mladen Ivanić je poslije Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske glasao za Strategiju spoljne politike BiH, koja je predviđala MAP, na šta nas danas podsjeća i možemo reći diplomatski nam udara šamare državni sekretar SAD-a Majk Pompeo. Tada je Ivanić prevario većinsku volju Republike Srpske. Isto tako, Ivanić je tokom posjete generalnog sekretara NATO-a BiH, bez obzira na Rezoluciju Narodne skupštine, rekao da u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju MAP", naglasio je Kovačević.

On je rekao da je to djelo PDP-a, a sve ostalo je, kako kaže, šuplja priča, ocijenivši da nema razlike između PDP-a, SDA i Željka Komšića kada je riječ o aktivaciji MAP-a.

"Kada smo nedavno imali partijske sastanke, PDP je jasno rekao da je za njih MAP jedno tehničko pitanje na koje se BiH obavezala. Između stava PDP-a, SDA i Željka Komšića ne postoji nikakva razlika. Dakle, PDP, SDA i Komšić su na jednoj strani, a SNSD i Republika Srpska na drugoj. I tako će ostati", poručio je Kovačević.