VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet08/05/2019

SUTRA PARADA POVODOM DANA POBJEDE

 

MOSKVA, 8. MAJA /SRNA/ - Na Crvenom trgu u Moskvi sutra će povodom 9. maja - Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu biti održana vojna parada na kojoj će biti prikazana vojna moć Rusije.

 

List "Nešnel post" piše da je u Rusiji danas održana generalna proba pred sutrašnju paradu, koja će biti održana u čast nekoliko miliona vojnika sovjetske Crvene armije i nedužnih civila koji su živote izgubili tokom Drugog svjetskog rata.

Moskovski "Tajms" objavio je da skoro polovina ruskih državljana planira da prisustvuje sutrašnjoj paradi na kojoj će biti prikazana vojna moć Rusije.

Ruski list navodi da će se povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede u Moskvi održati vojne vježbe na kojima će, između ostalog, učestvovati 13.000 vojnika, te biti predstavljena 132 sistema oružja i 74 aviona.

"Nešnel post" piše da će predsjednik Rusije Vladimir Putin paradu iskoristiti da pokaže svijetu najnovije naoružanje ruske vojske jer će biti uključeni raketni sistemi, balistički projektili, tenkovi, borbeni avioni, helikoptari i još mnogo toga.

Iz pres-službe Nacionalne garde Rusije ranije je saopšteno da će skoro 37.000 gardista održavati javni red i bezbjednost širom zemlje tokom proslave Dana pobjede.

U saopštenju, koje citira TASS, navodi se da će od ukupno 37.000 ruskih gardista u Moskvi biti raspoređeno njih 5.000.

Rusija, uz još nekoliko bivših republika Sovjetskog Saveza, svake godine 9. maja obilježava Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Na Dan pobjede 9. maja u Rusiji se obilježava kraj Patriotskog rata, kako Rusi nazivaju Drugi svjetski rat, dan nakon što se nacistička Njemačka predala sovjetskim snagama, koje su preuzele kontrolu nad Berlinom.

Rusija i dalje slavi Dan pobjede kao najvažniji državni praznik, dodaje moskovski "Tajms".