VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/05/2019

DODIK: OPREDIJELJENOST ZA NASTAVAK EVROPSKOG PUTA

 

TIRANA, 9. MAJA /SRNA/ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju na plenarnom sastanku lidera Brdo - Brioni procesa u Tirani ponovio je opredjeljenje BiH za nastavak evropskog puta za koji postoji konsenzus svih relevantnih političkih lidera u BiH.

 

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ponovio značaj regionalne saradnje, evropskog puta BiH, nastavka reformskih procesa i ispunjavanja neophodnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa.

Zemlja domaćin ovogodišnjeg susreta lidera je Albanija, a na sastanku su učestvovali i lideri Srbije, Crne Gore, samoproglašenog Kosova, te čelnici inicijative Hrvatska i Slovenija.

Posebni gosti ovogodišnjeg susreta su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i predsjednik Poljske Andžej Duda.

Glavne teme skupa bile su kontinuirana uloga Brdo-Brioni procesa u jačanju regionalne saradnje na najvećem političkom nivou, te potvrda evropske perspektive zemalja jugoistočne Evrope.

Proces proširenja EU ostaje strateški uslov za jačanje mira, bezbjednosti i stabilnosti u regionu, kao i potreba za daljim sprovođenjem reformi u ključnim oblastima.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao njegov izaslanik Branimir Jukić.