VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/05/2019

BOSANČIĆ: TUŽILAŠTVO DA ULOŽI ŽALBU NA SRAMOTNU PRESUDU VESELIJEVOJ

 

BANjALUKA, 9. MAJA /SRNA/ - Prvostepena presuda Suda BiH od 10 godina zatvora Elfeti Veseli za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. kod Zvornika je sramotna zbog čega Tužilaštvo BiH treba da podnese žalbu, a Apelaciono vijeće maksimalno pooštri kaznu imajući u vidu težinu i brutalnost ovog zločina, smatra generalni sekretar Demosa Boran Bosančić.

 

"Činjenica je da je Sud BiH u ovom slučaju primijenio Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine, čime je omogućeno da se Veselijevoj može izreći niža kazna od zaslužene i dovedena je u povoljniji položaj u odnosu na druge osuđenike za mnogo manje brutalna krivična djela. Da je Sud BiH primijenio Krivični zakon BiH iz 2003. visina kazne za ovo krivično djelo bila bi od 20 do 45 godina, odnosno Veselijeva bi bila osuđena na kaznu zatvora od najmanje 20 godina", naveo je Bosančić.

On je ocijenio da je postupanje Suda BiH i u ovom slučaju zasnovano na dvostrukim aršinima, jer je za Srbe pred tom sudskom institucijom do sada u najvećem broju slučajeva primjenjivan Krivični zakon BiH iz 2003. godine, saopšteno je iz Demosa.

Sud BiH izrekao je juče prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, dok je optužbe oslobođen njen nadređeni Sakib Halilović, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.