VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/05/2019

URUČENI UGOVORI O STIPENDIRANjU 43 NAJBOLJA STUDENTA

 

KOSOVSKA MITROVICA, 9. MAJA /SRNA/ - Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić uručio je 43 ugovora o stipendiranju najboljih studenata Prištinskog univerziteta sa izmještenim sjedištem u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici koje dodjeljuje Fond za mlade talente.

 

Udovičić je u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici izrazio zadovoljstvo što uručuje ugovore o stipendiranju mladim ljudima koji su postavili nove standarde znanja i nauke.

"Naša je obaveza da ih ovim vidom podsticaja podržimo u daljem usavršavanju, zarad bolje budućnosti naše zemlje", naglasio je Udovičić.

On je naveo da je donirana sportska oprema za fiskulturne sale u pet škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i u skladu sa nastavnim planom i programom Srbije i gdje nastavu pohađa više od 1.300 učenika, ističući da je cilj Ministarstva stvaranje još boljih uslova za rekreaciju i školski sport.

"U sistemu školskog sporta kriju se naši najbolji budući sportisti. Moramo kontrolisati zdravlje naše dece. To možemo postići unapređenjem rada Zavoda za sport u kojem godišnje više od hiljadu dečaka i devojčica obavi kontrolne lekarske preglede", rekao je Udovičić, apelujući da roditelji iskoriste mogućnost besplatnih pregleda djece.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Željko Jović rekao je da su Vlada i sve njene institucije čvrsto opredijeljeni za to da Srbi i srpska država na Kosmetu opstanu i ostanu, stvarajući uslove za normalno školovanje i zdrav život djece.

"Došli smo da podržimo našu decu. Zdrava deca su bedem našeg opstanka", istakao je Jović.

Student masters studija Jovana Todorović rekla je da je novčana pomoć garancija da će moći da nastavi školovanje.

Udovičić i Jović su prisustvovali i predaji ugovora Saveza za školski sport Srbije o donacijama sportske opreme za fiskulturne sale u osnovnim školama "Radoš Tošić" iz Osojana, "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, "Dositej Obradović" iz Parteša, "Vuk Karadžić" iz Sočanice kod Leposavića i Osnovnoj školi "Strahinja Banović" iz Zvečana.

Donirana oprema pojedinačno po školama sadrži komplet golova sa mrežama, koševe i košarkaške table, mreže za odbojku i po 40 lopti.

Poslije svečanosti na Tehničkom fakultetu, gosti iz Boegrada su prisustvovali otvaranju stuba za vaj-faj internet, donacije kompanije "MTS", koja će studentima omogućiti besplatnu internet vezu u krugu od 150 metara u okviru Studentskog centra.