VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/05/2019

PATRIJARH IRINEJ POZVAO NA SRPSKO JEDNISTVO

 

BEOGRAD, 9. MAJA /SRNA/ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u manastiru Žiča, gdje se održava redovno majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/, pozvao na jedinstvo srpskog naroda koji, kako je naglasio, samo tako može opstati.

 

"Kao brojčano mali narod, možemo opstati jedino u slozi i jedinstvu, kako je Sveti vladika Nikolaj /Velimirović/ govorio: `Da nas Gospod složi, oboži i umnoži", rekao je patrijrah Irinej i dodao da je nesloga jedna od najvećih mana srpskog naroda.

Patrijarh je rekao da je zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC mjesto gdje treba pokazati jedinstvo.

"Glas Božji-glas Crkve čuje se na Saboru. Sve odluke treba da budu saborne. Neka nam Gospod pomogne da u konfuznom vremenu u kome živimo nađemo pravi put, put Hristov", rekao je srpski patrijarh, objavljeno je na sajtu SPC.

Sveti arhijerejski sabor SPC započeo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom i činom priziva Svetog Duha kojima je načalstvovao patrijarh Irinej.

U Hramu Vaznesenja Hristovog je u popodnevnim časovima počeo radni dio zasjedanja koji će biti nastavljen i narednog dana.

Zasjedanje će biti nastavljeno u subotu, 11. maja, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Redovni Sveti arhijerejski sabor sazvao je Sveti arhijerejski sinod SPC na prijedlog Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Odlučeno je da ovogodišnje zasjedanje počne u Žiči, prvom sjedištu srpske samostalne arhiepiskopije, zbog jubileja - osam vijekova autokefalnosti.