VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/05/2019

VOJSKA PREUZELA KONTROLU NAD GRADOM KALAT EL MADIK

 

BEJRUT, 9. MAJA /SRNA-Rojters/ - Snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada preuzele su kontrolu nad gradom Kalat el Madik na sjeverozapadu Sirije, potvrdili su mještani i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

 

Sirijska vojska je, uz podršku ruske vojske iz vazduha, započela je ove sedmice kopnenu ofanzivu na južni dio teritorije pod kontrolom sirijskih pobunjenika, u kojoj se nalazi Idlib i dijelovi još nekoliko pokrajina.

Područje Idliba je pod zaštitom sporazuma Rusije i Turske, koji je potpisan prošle godine i kojim je izbjegnuta velika ofanziva na ovu pokrajinu.

Kalat el Madik bilo je područje pod kontrolom pobunjenika najbliže ruskoj bazi Hmeimim u Latakiji, koju su pobunjenici ranije gađali raketama.

Sirijski grad predstavljao je ulaznu tačku na teritoriju pobunjenika za mnoge borce i civile koji su evakuisani nakon postizanja sporazuma o predaji, o kojima se pregovaralo sa sirijskom vladom u posljednjih nekoliko godina.

Lokalni mještani kažu da je vojska preuzela kontrolu nad Kalat el Matikom i dva obližnja sela – Tal Havaš i Karkat.

Iz Opservatorije je saopšteno da su se pobunjenici povukli u Kalat el Madik nakon što ih je skoro opkolila sirijska vojska.