VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/05/2019

PODRŠKA SVIM INSTITUCIJAMA KOJE RADE NA EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

 

SARAJEVO, 9. MAJA /SRNA/ - Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark poručio je večeras u Sarajevu na prijemu, povodom 9. maja - Dana Evrope, da su EU i njene članice spremne da podrže sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama.

 

"U tu svrhu udvostručićemo našu finansijsku pomoć u okviru IPA sredstava na iznos od 80 miliona evra godišnje u narednom periodu. Osim toga, EBRD i druge institucije EU nastavljaju obezbjeđivati stotine miliona evra kredita uz najniže kamate za različite svrhe od novih bolnica, prečišćavanja otpadnih voda do ekološki prihvatljive energetske infrastrukture", rekao je Vigemark.

Obraćajući se brojnim zvanicama iz političkog, vjerskog i kulturnog života, te predstavnicima diplomatskog kora, šef Delegacije EU u BiH istakao je da sada kada postoje strategije BiH u oblastima kao što su ruralni razvoj, ekologija, energija i transport EU intenzivira podršku i u tim sferama.

"Da bi podrška bila efikasna mora postojati razumijevanje samih potreba. U proteklih 12 mjeseci bilo je uspona i padova na evropskom putu BiH. Ne moram naglašavati da je došlo do usporavanja prije i nakon opštih izbora u oktobru i da jošk nisu formirane neke od ključnih strukura vlasti", rekao je Vigemark.

On je ukazao da je migraciona kriza predstavljala izazov za vlasti na svim nivoima tokom protekle godine, naglašavajući da će EU i dalje podržavati BiH u jačanju upravljanja granicama i migracijskim politikama.

"U predstojećim mjesecima, osim gotovo 10 miliona evra izdvojenih u 2018. godini, planirano je i dodatnih 13 miliona evra. Uprkos izazovima, postoji politički zamah za proces evropskih integracija, a svi politički akteri pridruživanje EU smatraju zajedničkim ciljem", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU u BiH istakao je da je nova Vlada Republike Srpske već preduzela korake kako bi osnažila kapacitete za rješavanje pitanja integracija, te da bi isto trebalo da učini i Federacija BiH.

On je podsjetio da je, prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, 70 odsto građana u BiH želi da se zemlja priključi EU.

Vigemark je istakao da stoga nije slučajnost da je novoizabrano Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici u decembru 2018. godine prepoznalo značaj evropskih integracija kao glavni strateški cilj zemlje, te naglasilo svoje opredjeljenje za ekonomske i socijalne reforme, jačanje vladavine prava i podršku reformi javne uprave.

"Sasvim je bilo prirodno da prva posjeta Predsjedništva BiH bude upravo sjedište EU u Briselu. Konsenzus o putu ka EU treba da bude stub za vlasti na svim nivoima. Partije izabrane u parlamente na svim nivoima saglasne su oko jedne stvari - potrebe da se nastavi put ka EU", rekao je Vigemark.

On je poručio da transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam, nego stvar izbora koja zahtijeva brojne korake i odluke.

"Brzina prisupanja EU određena je brzinom kojom se BiH može prilagođavati i sprovoditi pravila standarne i propise EU. Nema čarobnog štapića koji može zamijeniti posao političkih lidera i državnih službenika za promjenu uslova koji nisu u skladu sa standardima EU", rekao je Vigemark.

Dan Evrope se obilježava 9. maja jer je na današnji dan 1950. godine francuski ministar Robert Šuman predložio da se udruže industrije uglja i čelika Francuske i Njemačke kako bi se integrisale njihove ekonomije i spriječio novi rat, čime su udareni temelji Evropske unije.