VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana30/05/2019

OPREDJELJENjE VLADE DA INTENZIVIRA SARADNjU SA SRBIMA U RASEJANjU

 

BANjALUKA, 30. MAJA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa predstavništvima Srpske nastojati da omogući da djeca u dijaspori po jedinstvenom nastavnom planu i programu uče srpski jezik i ćirilicu, ali i istoriju i kulturu.

 

Ona je na Forumu dijaspore u Banjaluci navela da se upravo radi na realizaciji takvog programa u Solunu i u Austriji.

"Prije svega, želimo da mlade generacije koje stasavaju u dijaspori očuvaju svijest o pripadnosti srpskom identitetu, pri čemu veliku ulogu imaju obrazovanje i kultura. Pravo na upotrebu maternjeg jezika je ključno za očuvanje nacionalnog identiteta, a to pravo je zagarantovano važećim međunarodnim dokumentima", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da Forum dijaspore pokazuje opredjeljenje, težnju i odlučnost Vlade Republike Srpske da intenzivira i učvrsti saradnju sa srpskim narodom koji živi odvojeno od matice.

Trivićeva je podsjetila da su cijeneći značaj kulture u očuvanju nacionalnog identiteta u duhu međunarodnih prava i poštujući principe međunarodnih ugovora u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zajedno donijeli Povelju o srpskom kulturnom prostoru, kojom je iskazana zajednička težnja za usaglašavanje mjera od strateškog interesa za srpsku kulturu.

"Pod srpskim kulturnim prostorom podrazumijevamo prostor na kojem je srpski narod živio ili živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina", pojasnila je Trivićeva.

Ona je rekla da je prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru bio Forum o ćirilici, na kojem je Ministarstvo prosvjete i kulture okupilo eminentne stručnjake da zajedno definišemo najbolji put afirmacije ćirilice i njenog osnaživanja u upotrebi danas.

"Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka i gradili budućnost na temelju kulturnog nasljeđa koje nam je zavještano, moramo s više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo kako u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori", smatra Trivićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo u saradnji sa predstavništvima Republike Srpske realizuje brojne kulturne programe kao što su "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu", "Dani Republike Srpske u Solunu", saradnja sa Nižnjenovgorodskom oblasti, a planiraju i slične manifestacije u više zemalja.

"S ciljem očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u dijaspori Ministarstvo prosvjete i kulture planira niz mjera, prije svega, otvaranje mogućnosti za obrazovanje djece prema zajedničkom nastavnom planu i programu Republike Srpske i Srbije, jačanje bibliotečkog fonda u klubovima i predstavništvima izdanjima na srpskom jeziku i ćirilici, predstavljanje naših kulturnih sadržaja u dijaspori, povezivanje kulturnih institucija i pojedinaca, saradnja pri njegovanju i očuvanju tradicionalnih običaja, saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom i eparhijama u inostranstvu", poručila je Trivićeva.

Ona je zaključila da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske aktivno radi na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva, što podrazumijeva uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru.

"Vjerujem da će upravo Forum dodatno osnažiti tu saradnju jer nam je cilj isti, a to je očuvanje nacionalnog identiteta Srba gdje god žive, a što smo dužni zavještati budućim generacijama", poručila je Trivićeva.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na skupu su i zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.