VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana30/05/2019

RAZLIKE MEĐU SRPSKIM NARODOM NEMA I NE SMIJE BITI

 

BANjALUKA, 30. MAJA /SRNA/ - Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je danas da razlike među srpskim narodom nema i ne smije biti i da je zato od ogromnog značaja okupljanje i povezivanje sa srpskom dijasporom.

 

"Milorad Dodik je /kao predsjednik Republike Srpske/ vizionarski pokrenuo Forum dijaspore s ciljem ujedinjenja srpske dijaspore, ali i unapređenja privredne i svake druge saradnje", rekao je Selaković na otvaranju Foruma dijaspore u Banjaluci.

On je istakao da srpski narod ma gdje da živi spajaju jezik, porijeklo i vjera koji su ključni za očuvanje nacionalnog identiteta.

Selaković je ocijenio da Srbija i Srpska sarađuju odlično, za šta su zaslužni njihovi čelnici.

"Kada je neko pokušao da stvara BiH dijasporu, Dodik je rekao da srpski narod ima svoju. To je veoma važno za naše okupljanje, povezivanje, rast, razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta", dodao je Selaković.

Prema njegovim riječima, Srbija i Srpska prvi put u istoriji grade auto-puteve i realizuju značaje projekte.

"Imamo sreću da budemo istorijski svjedoci povezivanja srpskog naroda i unapređenja odnosa Srbije i Srpske u svim oblastima. Prvi put imamo jedinstven školski program za našu djecu, gdje god da žive, što je neprocjenjivo", kaže Selaković.

On smatra da se srpski narod mora čvršće povezivati ma gdje da živi.

"Naš zadatak mora biti očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti, ali i da budemo jedinstveni. To nam danas u dijaspori više nedostaje nego u maticama", rekao je Selaković.

On vjeruje da će se Srbija i Srpska zajedno boriti za otvaranja novih radnih mjesta i nastupati prema srpskoj dijaspori.

"Naša dijaspora nam može biti najbolji posrednik sa privrednicima iz Evrope i svijeta. Značajno nam je i djelovanje Srpske pravoslavne crkve i vjerujem da ćemo zajedno koračati ka boljem sutra", zaključio je Selaković.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na skupu su bile i zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.