VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana30/05/2019

JOVANOVIĆ: BITNO POVEZIVANjE DIJASPORE I MATICE

 

BANjALUKA, 30. MAJA /SRNA/ - Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da su saradnja i povezivanje dijaspore i matice bitni za sve ozbiljne države, posebno one koje imaju masovno rasijanje.

 

"Za nas danas, u ovim uslovima to povezivanje i jedinstvo izuzetno su strateški značajni. Prema nekim procjenama, ima oko četiri miliona Srba i njihovih potomaka u rasejanju i oni u velikoj meri pomažu matice, a svaki od njih je pojedinačni ambasador našeg naroda, zbog čega je veoma važna povezanost matica i dijaspore", smatra Jovanović.

On je na drugom Forumu dijaspore u Banjaluci rekao da se još čvršće moraju povezati Srbija i Srpska, da bi se mogle povezati sa drugim narodima Evrope i svijeta.

"Mislim da u tom smislu ni približno nismo iskoristili potencijale. Imamo više organizovanosti i volje, ali smo još daleko od onoga što možemo. Nije bitno samo ono što mogu matice, već i dijaspora mora dati inicijativu da bi se postigli veliki rezultati", naveo je Jovanović.

On smatra da se zajedničkom voljom i opredjeljenošću može postići daleko veći kvalitet i da u tom smislu niko ne treba da se osjeća oslobođen obaveze da daje inicijative.

"Ovaj forum je već pokazao svoju istrajnost i da ga treba učvršćivati i nastaviti", poručio je Jovanović.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Skupu su prisustvovali i izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.