VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana30/05/2019

FILIPOVIĆ: PREDSTAVNIŠTVO U AUSTRIJI RADI NA UVEZIVANjU DIJASPORE

 

BANjALUKA, 30. MAJA /SRNA/ - Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da ovo predstavništvo sprovodi značajne aktivnosti na uvezivanju dijaspore s ciljem očuvanja jezika, kulture i tradicije.

 

"Nastavićemo aktivno raditi na očuvanju naše tradicije, na podršci svim našim ljudima u dijaspori. Ovaj forum treba da se održava u kontinuitetu, da raste broj učesnika i tema o kojima razgovaramo", rekao je Filipović na drugom Forumu dijaspore u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, važno je da je i Vlada Srpske prepoznala značaj saradnje sa dijasporom i osnovala odjeljenje za dijasporu u okviru resornog ministarstva.

"To pokazuje da Srpska i Srbija aktivno rade na tome da podrže svoju dijasporu, da se okupljamo oko zajedničkih tema", dodao je Filipović.

On je naveo da postoji inicijativa iz dijaspore da se pokrene privredna i kulturna saradnja.

"Inicijativa treba doći iz dijaspore, a vlasti Srpske i Srbije treba da je prepoznaju", poručio je Filipović.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na otvaranju su bili i Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.