VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana31/05/2019

DANAS PANEL "DIJASPORA ZA RAZVOJ SRPSKE"

 

BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - Na Forumu dijaspore u Banjaluci danas, drugog dana skupa, biće održan panel "Dijaspora za razvoj Srpske", na kojem će biti riječ o značaju dijaspore za održivi ekonomski rast i rast zaposlenosti u Republici Srpskoj.

 

Početak panela predviđen je za 9.00 časova.

U 11.00 časova planiran je početak panela "Dijaspora za 21. vijek" na kojem će biti riječi o novim konceptima umrežavanja, digitalnom povezivanju matice i dijaspore i ulozi mladih kao nosilaca razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu.

Na ovom panelu učestvovaće ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

O ovoj temi govoriće šef Predstavništva Republike Srpske u Beliji Mario Đuragić, zamjenik direktora "M:tel" Austrija Milenko Cvijanović i predstavnik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu Katarina Grek.

Panel-diskusija biće održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

U 13.30 časova planirano je predstavljanje Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, u 14.30 biće održana završna riječ, nakon koje je predviđeno zatvaranje Foruma.

Turistički obilazak grada, kojim je predviđena posjeta Hramu Hrista Spasitelja i Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel i šetnja Gospodskom ulicom, planiran je u subotu, 1. juna od 10.00 do 12.00 časova.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Jučerašnjem otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na otvaranju su bili i Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Prvi Forum dijaspore okupio je 150 učesnika iz 26 zemalja među kojima su bili ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.