VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana31/05/2019

CVIJANOVIĆ: ZNAČAJNO POVEZIVANjE PUTEM TELEKOMUNIKACIONIH USLUGA

 

BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - Zamjenik direktora "M:tela" Austrija Milenko Cvijanović rekao je danas na drugom Forumu dijaspore da je ova kompanija, koja je posljednjih godina prisutna na austrijskom komercijalnom tržištu, prepoznala značaj povezivanja matice i dijaspore putem telekomunikacionih usluga.

 

"Komunikacija matice i dijaspore, kao i ljudi iz svijeta biznisa, mora biti dvosmjerna", rekao je Cvijanović i dodao da ova kompanija već ima oko 50.000 korisnika, od čega je 40.000 pripejd, a 10.000 postpejd.

Povezivanje i umrežavanje matice i dijaspore, rekao je Cvijanović, mora se odvijati i kroz elektronske i druge baze podataka i evidencije.

"To mora biti državni projekat", ocijenio je Cvijanović na panelu Dijaspora za 21. vijek "Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i Srba u svijetu".

Predstavnik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu Katarina Grek rekla je da ova organizacija radi na povezivanju studenata u inostranstvu, olakšavanju njihovog studiranja, omogućavanju povratka studenata u maticu, kao i na programima razmjene studenata i promociji srpske kulture u svijetu.

"Cilj je i što veće umrežavanje srpskih studenata u inostranstvu i zemlji, kojima je zajednička želja za povezivanjem", rekla je Grekova.

Ona je navela da više treba raditi na nostrifikaciji diploma, kao i da srpski studenti u inostranstvu sačuvaju vezu sa maticom, svojim tradicijama i vrijednostima, te im omogućiti i da se vrate, rade na napretku svojih matičnih zemalja i ostave trag.

Istovremeno, kaže Grekova, treba uklanjati razne anomalije, poput nepotizma pri zapošljavanju, koje mlade odbijaju da se vrate u maticu.

Nakon jednočasovne pauze, planirano je da ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić predstavi Strategiju za saradnju sa dijasporom Srpske.

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.