VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana31/05/2019

NASTAVLJEN DRUGI FORUM DIJASPORE

 

BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - U Banjaluci je danas, nakon pauze, nastavljen rad drugog Foruma dijaspore na kojem bi ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić trebalo da predstavi Strategiju za saradnju sa dijasporom Srpske.

 

U okviru Foruma dijaspore danas su održani paneli Dijaspora za razvoj Republike Srpske "Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Srpskoj", te Dijaspora za 21. vijek "Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i Srba u svijetu".

Na ovim panelima su govorili zvaničnici Srpske, privrednici iz zemlje i inostranstva, predstavnici srpske dijaspore i drugi.

Zatvaranje dvodnevnog Foruma dijaspore, prilikom čega bi trebalo da se obrati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predviđeno je u 14.30 časova, nakon čega su planirane izjave.

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Forum je pokrenut lani na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svih drugih vidova saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.