VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana31/05/2019

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA VAŽNA ZA OČUVANjE IDENTITETA SRBA

 

BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - Na sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom, episkopom buenosajreskim i južno-centralno američkim Kirilom i episkopom australijsko-novozelandskim Siluanom istaknuta je značaj Srpske pravoslavne crkve u očuvanju identiteta, tradicije, kulture i duhovnog razvoja srpskog naroda u rasijanju.

 

Tokom razgovora je izraženo i uvjerenje da će Crkva i dalje biti stub oko koje će Srbi u dijaspori nastaviti da se okupljaju.

Višković je na sastanku u Banjaluci istakao opredijeljenost Vlade Srpske da, zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, radi na još čvršćem povezivanju i unapređenju saradnje matice i dijaspore, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

On je izrazio spremnost Vlade Srpske da institucionalno podrži svaku inicijativu koja će doprinijeti još boljoj saranji sa dijasporom u različitim oblastima.

Sagovornici su dosadašnju saradnju predstavnika Srpske pravoslavne crkve iz dijaspore i institucija Republike Srpske ocijenili kao veoma uspješnu, te izrazili uvjerenje da će zajednički rad i dalje biti unapređivan.

Višković je zahvalio episkopima Srpske pravoslavne crkve za učešće i doprinos koji su dali na drugom Forumu dijaspore.