VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana31/05/2019

KLOKIĆ: STRATEGIJA ĆE DEFINISATI MJERE ZA UNAPREĐENjE ODNOSA

 

BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Banjaluci da će strategijom za saradnju s dijasporom biti definisane adekvatne mjere koje će doprinijeti unapređenju odnosa Srpske i dijaspore.

 

"Cilj nam je zaštita našeg pisma, jezika, kulture i tradicije. Strategijom će biti obuhvaćene ove oblasti, ali i način saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Saradnja sa dijasporom podrazumijeva i uspostavljanje boljih kontakata", rekao je Klokić na Forumu dijaspore, govoreći o strategiji za saradnju sa dijasporom Republike Srpske.

On je istakao da je neophodno uspostavljanje institucionalnih okvira za sve vidove saradnje Republike Srpske i dijaspore.

"Pokušavamo pronaći trajni način saradnje sa dijasporom. Naš cilj je jačanje odnosa i vraćanje međusobnog povjerenja, kao i kreiranje eklektronskih platformi za komunikaciju", dodao je Klokić.

On kaže da bošnjačka politika želi da stvori vještačku BiH dijasporu, i to odavno rade.

"Oni žele da crpe materijal za strategiju na nivou BiH i stvaranje dijaspore. Zato smo odlučili da napišemo svoju strategiju da nam je drugi ne bi nametali", naveo je Klokić.

Klokić je naglasio da je namjera Republike Srpske da bude sačinjen registar dijaspore.

"Cilj nam je kreiranje aktivne mreže da bi mogli da kvalitetno razmjenjujemo informacije. Značajan je i rad predstavništava Republike Srpske, jer mogu doprinijeti zaštiti ugleda i značaja Srpske i njenih institucija", kaže Klokić.

On je napomenuo da je cilj Vlade Republike Srpske širenje mreže predstavništava, ali nakon kvalitetne analize rada postojećih.

Klokić je rekao da će, uz navedeni dokument, biti usvojen i akcioni plan za njegovu realizaciju.

"Dijaspora je nezaobilazan faktor u podizanju ekonomskog standarda u Srpskoj. Ona mora biti više uključena u sveobuhvatni razvoj Srpske. Dijaspora bi mogla da kanališe u Republiku Srpsku znanja i vještine i pomogne u povezivanju institucija", zaključio je Klokić.