VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija07/06/2019

U BiH AKREDITOVANA 123 TIJELA

 

SARAJEVO, 7. JUNA /SRNA/ - Institut za akreditovanje BiH od osnivanja je akreditovao 123 tijela, od čega 70 ispitnih laboratorija, dvije medicinske, osam kalibracionih, te 41 inspekcijsko tijelo i dva sertifikaciona tijela.

 

Povodom obilježavanja 9. juna, Svjetskog dana akreditacije, direktor Instituta Željko Medak rekao je danas u Sarajevu da se procjenjuje da su sistemom akreditacije obuhvaćene privrede koje čine 96 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Medak je pojasnio da članovi Međunarodnog akreditacionog foruma akredituju sertifikaciona tijela i tijela za verifikaciju, dok članovi Međunarodne organizacije za akreditovanje laboratorija akredituju laboratorije i inspekcijska tijela, čime se garantuje usklađenost rada akreditacionih tijela u cijelom svijetu o poštovanje međunarodnih normi u svim akreditacionim tijelima, pa tako i u Institutu za akreditovanje BiH.

"Akreditacija pomaže državama članicama Svjetske trgovinske organizacije u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o tehničkim preprekama u trgovini. Ovaj primjer je ilustracija jednog od glavnih ciljeva akreditacije, a to je pružanje podrške trgovini", rekao je Medak novinarima.

Ovogodišnji Svjetski dan akreditacije posvećen je ulozi akreditacije u dodavanju vrijednosti lancima snabdijevanja.

Prema riječima direktora Instituta za akreditovanje BiH, lanci snabdijevanja imaju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, preduzećima i javnom sektoru i oni se neprestano razvijaju od složenih sistema koji fukcionišu u većem broju zemalja, do novih, koji garantuju ispunjavanje zahtjeva zainteresovanih strana, uključujući potrebu za održivim o odgovornim snabijevanjem.

Predsjednik Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, sertifikaciju i verifikaciju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zehrina Begić istakla je da konačni korisnik nekog proizvoda ili usluge mora biti zadovoljan tim proizvodom, odnosno uslugom.

"Da bi konačni korisnik bio zadovoljan, neko taj proizvod mora kontrolisati. Postoji mnogo laboratorija, preduzeća, ustanova koje se bave kontrolom proizvoda ili usluga", rekla je Begićeva.

Ona je navela da su akreditovana tijela za ocjenjivanje usklađenosti, bilo da su to ispitne, kalibracione laboratorije ili inspekcijska tijela, dokazala svoju kompetentnost da posao ispitivanja obavljaju nepristrasno, objektivno i u skladu sa tehničkim specifikacijama za određeni proizvod.

Prema riječima Begićeve, ta tijela imaju stalnu kontrolu Instituta za akreditovanje, što znači da neko stalno kontroliše da te postupke ispitivanja obavljaju u skladu sa tehničkim specifikacijama.

Direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović istakla je da je riječ o zanimljivoj temi, naročito iz ugla privrednika u svim oblastima jer je globalne lance vrijednosti teško uspostaviti i održati, te dodala da od toga zavisi profit firmi.

Ona je podsjetila da infrastruktura kvaliteta uopšteno uključuje akreditaciju, standardizaciju, nadzor nad tržištem i metrologiju.

Sistem akreditovanja u BiH zasniva se i u skladu je sa zahtjevima Uredbe 756/2008 i normom EN ISO/IEC 17011.

Institut za akreditovanje BiH punopravna je članica Međunarodne organizacije za akreditovanje laboratorija, tako da su njegovi sertifikati o akreditaciji u području ispitivanja, kalibracije i inspekcije priznati u cijelom svijetu.