VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika07/06/2019

DERETIĆ: DOSKORAŠNjI RADIKALI I SDS OBMANULI JAVNOST

 

PRIJEDOR, 7. JUNA /SRNA/ - Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor i doskorašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke /SRS/ Republike Srpske Miodrag Deretić izjavio je da je na konferenciji za novinare njegovih doskorašnjih partijskih saradnika i prijedorskog SDS-a izrečeno nekoliko konstatacija koje apsolutno ne odgovaraju činjeničnom stanju.

 

"Nekorektno je navesti da sam ja ili neko drugi od kolega napustio stranku. Ja nisam napustio stranku. Samo sam ispoštovao odluke Glavnog odbora /SRS/", rekao je Deretić na konferenciji za novinare u Prijedoru, podsjećajući da je odluku o zajedničkom političkom djelovanju sa PDP-om pod imenom PDP-a i odluku o zamrzavanju rada stranke do nekih boljih vremena donio Glavni odbor SRS Republike Srpske 12. maja.

Deretić je istakao da od tog datuma rad SRS više nije moguć.

"Dozvoljavam mogućnost da neko drugačije misli i da se protivi ovakvim odlukama, ali ne može istupati u ime stranke koja više na političkoj sceni ne postoji. Uvažene kolege mogu nastaviti rad u SDS-u, u bilo kojoj drugoj političkoj stranci, ali u stranci koja ima drugi naziv, jer ovo nije odluka Miodraga Deretića ni Milanka Mihailice, niti ne znam koga drugog, nego najviših organa stranke", naglasio je Deretić, koji je do nedavno bio potpredsjednik SRS-a, član Glavnog odbora ove stranke i predsjednik Gradskog odbora SRS Prijedor.

On je dodao da su, prema odluci organa stranke, stranački pečati vraćeni doskorašnjem predsjedniku radikala.

"Mnogo je pitanja bilo o tome da li mi uopšte možemo ući u PDP s obzirom na naše političke nazore. Nije bilo nikakvog razloga da ne prihvatimo ono što su nam kolege iz PDP-a nudili, a to je da ćemo na korektan način moći zastupati politiku koju smo zastupali i do sada. Naša politika je bila nacionalna, možda malo više desno orijentisana u odnosu na PDP, ali to nije bio razlog da članovi SRS uvijek ne glasaju za kandidate PDP-a za najviše funkcije", rekao je Deretić.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dalibor Grabež najavio je da će se uskoro ovoj partiji pridružiti nezadovoljni članovi nekih drugih stranaka i pojedinci koji do sada nis bili politički angažovani.

"PDP je partija ujedinjavanja i ukrupnjavanja političke scene i želimo da otvorimo partiju za sve pojedince, grupe ljudi i udruženja koji dijele naše političke vrijednosti", poručio je Grabež.

On je dodao da su u PDP-u u toku sabori gradskih i opštinskih odbora radi pripreme sabora PDP-a zakazanog za 28. septembar kada će se birati novi glavni odbor i novo rukovodstvo partije i obilježiti 20 godina rada.

Čelnici prijedorskih organizacija SRS Republike Srpske i SDS-a najavili su na konferenciji za novinare održanoj 5. juna nastavak zajedničkog političkog djelovanja prema koalicionom sporazumu iz 2016. godine, bez obzira na odlazak nekih članova u druge stranke.

"Bivši predsjednik Gradskog odbora SRS Prijedor Miodrag Deretić napustio je stranku, prešao u PDP i izabran je na mjesto člana Glavnog odbora PDP-a. Po statutu SRS, on je automatski prestao da bude član SRS jer je promijenio partiju. Prema statutu SRS, u tim slučajevima funkciju predsjednika obavlja jedan od potpredsjednika, a to je u ovom slučaju Milan Gvero, dugogodišnji član SRS i ugledni zdravstveni radnik", rekao je član Izvršnog odbora SRS Đuro Končar.