VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija07/06/2019

U NOVOM SADU PROMOVISANA TURISTIČKA PONUDA SRPSKE

 

NOVI SAD, 7. JUNA /SRNA/ - U Informativnom centru Turističke organizacije Vojvodine u Novom Sadu danas je predstavljena bogata turistička ponuda Republike Srpske.

 

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović izjavila je da je ova turistička organizacije u protekle dvije godine intenzivno radila na svom novom identitetu.

"Učinili smo sve da Turistička organizacija Srpske bude prepoznatljivija i jedinstvenija, kako na domaćoj turističkoj sceni, tako i u regionu, Evropi i svijetu", rekla je Jovanovićeva Srni.

Ona je dodala da je danas promovisan i kratki film o velikim turističkim mogućnostima Republike Srpske.

"Istina, film traje nepuna tri minuta, ali prikazuje Srpsku u svoj ljepoti, a neću pretjerati ako kažem i u svojoj čarobnosti. Prikazuje jednu turističku destinaciju koja je stvorena za aktivni odmor, najprije kao autdor destinacija, ali i sedam izuzetno privlačnih banja", kaže Jovanovićeva.

Ona je pojasnila da banje Srpske nisu samo zdravstveni, nego zdravstveno-turistički centri.

"U banje Republike Srpske ne dolaze samo oni kojima je potrebna medicinska pomoć, nego i oni željni aktivnog odmora i uživanja u prirodi", rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska od krajnjeg sjevera, pa južno skoro do samog mora, ima šta da pokaže turističkom svijetu, ali i da ugodi najrazličitijim željama turista.

"Od Banjaluke, visoke Krajine i kontinentalne klime, Srpska se proteže južno skoro do samog mora, do Trebinja, grada na svega tridesetak kilometara od Dubrovnika, turistima može pružiti i ugođaj jednog sasvim drugačijeg kulturno-istorijskog nasljeđa", kaže Jobanovićeva.

Ona ističe da je Srpska posebno okrenuta mladim turistima željnim avanturističkih doživljaja, uz budnu pažnju odgovarajućeg obezbjeđenja.

"Mladima, koji zaista vole autdor u ponudi je još i atraktivni rafting,i hajlajner staze za penjanje, možda jedinstvene u Evropi. A, tu su i paraglajding i padobranstvo. Mladima je na raspolaganju jedinstvena ponuda kojoj je teško odoljeti", poručila je Jovanovićeva.

Ona je ocijenila da je izuzetno zanimljivo i to što su zaživjeli festivali za mlade u nacionalnim parkovima Srpske.

"Riječ je o `Okej festu` u Nacionalnom parku `Sutjeska`, pop festivalu u Nacionalnom parku `Kozara`, kao i ZET festivalu na Janjskim otokama kod Šipova. Ti festivali nisu samo za mlade koji vole modernu muziku, nego i za mlade koji mogu da se, na primjer, penju uz Maglić, voze bicikle planinskim vrletima ili se spuštaju riječnim rafting stazama", kaže Jovanovićeva.

Ona je istakla da Republiku Srpsku krase i nadaleko poznati gastronomski specijaliteti, kao i svjetski kvalitetna pića.

"Srpska je nadaleko poznata po svojim gastronomskim brendovima, ali i kvalitetnim hercegovačkim i krajiškim vinima. Turistička organizacije Srpske posebno promoviše puteve vina, ali i puteve duhovnosti, zbog bogate kulturno-istorijske tradicije i prelijepih drevnih manastira", navela je Jovanovićeva.

Ona je podsjetila na sporazum o saradnji turističkih organizacija Srpske i Vojvodine, naglašavajući da zajedno mogu ponuditi nešto sasvim novo probirljivom turističkom tržištu.

"Osim naših turističkih potencijala, turističkom tržištu možemo ponuditi čari vojvođanske ravnice, tamburaše i salaše, konje i čeze. Trudićemo se da i ubuduće imamo što više zajedničkih prezentacija i ne sumnjam da ćemo uspjeti u naše krajeve privući još veći broj turista", rekla je Jovanovićeva.

Veliku pažnju prisutnih na promociji turističke ponude Srpske u Vojvodine privukao je štand banjalučke Piskavice, gdje su mogli da probaju nadaleko poznate krajiške kulinarske specijalitete.