VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija07/06/2019

SLOVENAČKI "PETROL" ULAŽE U IZGRADNjU POSTROJENjA IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

 

BANjALUKA, 7. JUNA /SRNA/ - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Petrol" iz LJubljane, koji su najavili da do 2023. godine planiraju investirati oko 400 miliona evra u izgradnju 500 megavati postrojenja iz obnovljivih izvora.

 

Predstavnici kompanije "Petrol" istakli su da Republika Srpska ima dosta prednosti u odnosu na zemlje u regionu, jer je bogata obnovljivim izvorima energije i na osnovu toga može stvoriti dobru poslovnu klimu, kako za domaća preduzeća, tako i za strane investitore, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Predstavnici kompanije su na sastanku u Banjaluci izrazili veliki interes za realizaciju zajedničkih projekata sa Republikom Srpskom, istakavši da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao i veliku razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska.

Tokom sastanka razgovarano je i o mogućnosti saradnje u oblasti energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

"Energetika je strateška oblast za Republiku Srpsku, ona je jedan od najvažnijih stubova njenog cjelokupnog ekonomskog razvoja. Ministarstvo će podržati svaku inicijativu koja ima za cilj jačanje saradnje, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Đokić.

On je podsjetio da je ova kompanija već uspješno realizovala projekat izgradnje male hidroelektrane "Jeleč" u opštini Foča, instalisane snage 4,8 megavati, koja je puštena u rad u avgustu prošle godine i u čiju je realizaciju ova kompanija uložila oko 6,2 miliona evra.