VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika07/06/2019

NEFORMIRANjE SAVJETA MINISTARA IDE NA SAVJEST MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

 

TRNOVO, 7. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Trnovu da neformiranje Savjeta ministara ide na savjest međunarodne zajednice koja više doprinosi tome da nema tog pomoćnog tijela Predsjedništva BiH, nego što se trudi da bude uspostavljen.

 

"Sigurno je da nikome u BiH ne odgovara neformiranje Savjeta ministara kao završni čin primjene rezultata opštih izbora iz prošle godine. To sasvim sigurno ne odgovara Republici Srpskoj, ali, uvjeren sam, ne odgovara ni svm građanima BiH", rekao je Čubrilović Srni.

On je ukazao i na cinizam koji pokazuju neki činovnici međunarodne zajednice, koji se ogleda i kroz sam izvještaj Evropske komisije, gdje se kaže da BiH nije uradila mnogo toga, a nije priznala ni /samoproglašeno/ Kosovo.

"Pa, to Kosovo nije priznalo pola svijeta, nisu priznali ni neke zemlje članice EU, a to se pripisuje kao neka negativnost za BiH. Ovdje treba definisati gdje leži problem. Republika Srpska u pomenutom izvještaju ne pominje se u negativnom kontekstu, odnosno nigdje ne piše da Srpska nije ispunila preuzete obavaze", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ispoštovala je sve ono što je dogovorila sa međunarodnom zajednicom, a to se prvenstveno odnosi na mehanizam koordinacije koji je usaglašen i gdje svi nivoi vlasti treba da odgovaraju i rade ono za šta su Ustavom BiH zaduženi.

"Neformiranje Savjeta ministar više ide na savjest međunarodne zajednice koja doprinosi tome da nema tog /pomoćnog/ tijela /Predsjedništva BiH/, nego što se trudi da napravi taj savjet. Mislim da se zloupotrebljavaju i koriste neke političke opcije, prije svega iz reda bošnjačkog naroda, kako bi svoje ciljeve stavili spred ciljeva građana BiH", rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On očekuje da, ipak, pobijedi savjest vodećih prolitičara u BiH koji bi trebalo da do konačnog rješenja dođu što prije jer, kako je ocijenio, svaki dan odgađanja formiranja Savjeta ministara znači još jedan izgubljeni dan za građane i BiH kao zemlju koja teži da bude ravnopravan član EU.

Čubrilović je ponovio da će ključne institucije Republike Srpske energično odbaciti sve ucjene i pritiske na srpske predstavnike u institucijama BiH u vezi sa formiranjem izvršne vlasti na nivou BiH.