VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika08/06/2019

SAVJET BEZBJEDNOSTI DA JASNO OSUDI NASILJE PRIŠTINSKIH INSTITUCIJA

 

BEOGRAD, 8. JUNA /SRNA/ - Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da od predstojeće sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji očekuje da jasno osudi nasilje prištinskih institucija u prethodnom periodu, posebno prilikom posljednjeg upada na sjever Kosova.

 

Simić je izrazio uvjerenje da će sa te sjednice biti poslata jasna poruka da je nasilje apsolutno nedopustivo i neprihvatljivo za rješavanje otvorenih političkih problema.

"Ono što je činjenica je da su se u Prištini previše osilili", rekao je Simić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, to najbolje potvrđuje čak i napad na pripadnike UNMIKA na KiM.

Simić je povodom rekonstrukcije pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, koju Priština prikazuje kao rimokatoličku, istakao da je riječ o namjeri da se otme kulturni identitet, falsifikuje istorija i da se nakon protjerivanja 240.000 Srba sa Kosova i Metohije od 1999. godine još jednom izbrišu tragovi postojanja srpskog naroda.

"Ono što u Srpskoj listi, pored osude ovakvog ponašanja, izaziva zabrinutost je da, prema informacijama koje imamo, ovaj projekat izaziva Ambasada Nemačke u Prištini. I mi duboko verujemo i apelujemo da prestanu, jer su očigledno bili izmanipulisani od prištinskih institucija", rekao je Simić.