VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika08/06/2019

ZA PREVAZILAŽENjE KRIZE NEOPHODNO DA PRIŠTINA UKINE TAKSE

 

BEOGRAD, 8. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas njemačkom kancelaru Angeli Merkel da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu o Kosovu i Metohiji neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, te je zamolio da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

 

Vučić je razgovarao telefonom sa Merkelovom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, te je pozvao da ponovo posjeti Srbije, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu.

On je zahvalio Merkelovoj i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu za inicijativu da taj proces podrže sastankom u Berlinu, odnosno Parizu.

Vučić je istakao da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na zapadnom Balkanu, te zahvalio Merkelovoj što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinijela stabilnosti regiona.

On je u vezi sa tim zamolio Merkelovu da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj zapadnog Balkana.

Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke, te ukazali na to da njemačke kompanije, koje posluju u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

Vučić je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Njemačke opredijeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.