VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 09/06/2019

ZOV ZAVIČAJA NA SAJMU U NOVOM SADU

 

Dani drvarske drenjine, Sabor srpske krajiške pjesme, Desant na Drvar, samo su dio manifestacija zbog kojih vrijedi posjetiti Drvar, najveću povratničku opštinu u Federaciji BiH... Svoje običaje, kulturu, proizvode po kojima su prepoznatljivi, Drvarčani su protekle sedmice predstavili na Sajmu zavičaja u Novom Sadu.

 

PRIPREMILA: Jelena DEŠIĆ

DRVAR, 9. JUNA /SRNA/ - Rakija drenja, autentična unačka nošnja, unačko kolo i krajiška pjesma bili su dio ponude Drvarčana na Sajmu zavičaja u Novom Sadu, što je i privuklo veliku pažnju posjetilaca štanda opštine Drvar.

Drvarčani, koji su na Sajmu zavičaja predstavljali najveću povratničku opštinu u Federaciji BiH /FBiH/, dočekivali su posjetioce u unačkoj nošnji i sa čašicom drenje.

Njihov izložbeni štand posjetio je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Čast nam je i zadovoljstvo što smo predstavili naše običaje, kulturu, prizvode koji su karakteristični za naše podneblje, narodnu nošnju i sve ono čime se ponosimo i po čemu je Drvar prepoznatljiv širom svijeta", rekla je Srni načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Na štandu Drvarčana bili su izloženi promotivni materijali na kojima su predstavljeni drvoprerađivači i poljoprivrednici iz Drvara, kao i turističke ponude ove opštine.

Na sajmu se predstavilo i Amatersko kulturno-umjetničko društvo "Mira Lukač" i etno ansambl "Uspomene".

Kod štanda Drvarčana pjevalo se i igralo, što je privuklo veći broj posjetilaca, čiji su preci davno odselili u Srbiju, ali mnogi od njih nisu zaboravili svoje korijene.

Srpska krajiška pjesma, koju su Drvarčani predstavili, bila je najava za Sabor srpske krajiške pjesme koji se posljednjih godina održava u Drvaru i privlači veliku pažnju.

"Ove godine Sabor će biti održan 25. jula. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske. Na ovu manifestaciju smo veoma ponosni, jer se taj dan u Drvaru okupe Srbe koji njeguju tradiciju, vole krajišku pjesmu i čuvaju je od zaborava", kažu predstavnici opštine Drvar.

Jedan od posjetilaca štanda Drvarčana bio je Milan Vašalić iz banatskog Velikog Sela, čiji su korijeni od Drvara.

"Moje porijeklo je iz sela Mokronoge nadomak Drvara. Kada sam vidio na štandu natpis opština Drvar srce mi je zaigralo, to su moji, moj zavičaj, moji zemljaci", rekao je Srni Vašalić.

Drvarčani, koji su dočekivali goste na štandu, pozvali su zainteresovane da posjete ovu zapadnokrajišku opštinu, te su istakli manifestacije zbog kojih vrijedi doći.

"Dani drvarske drenjine, Sabor srpske krajiške pjesme, Amateri svome gradu, Desant na Drvar i mnoge druge manifestacije koje krase naš grad otvorene su za sve ljude", rekao je jedan od prisutnih na štandu.

Iako je riječ o povratničkoj opštini u FBiH, gdje većina povratnika teško živi, oni ističu da je želja za povratkom u zavičaj bila jača i da je pobijedila ljubav prema djedovini.

Osim opštine Drvar, štandove su na Sajmu zavičaja imale opštine Glamoč i Drinić.

Načelnici Glamoča Nebojša Radivojša i Drinića Milan Grbić saglasni su bili u izjavi za Srni da na ovaj način njeguju tradiciju ovih krajeva i tako je čuvaju od zaborava.

Sajam zavičaja organizovali su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima.