VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/06/2019

DANAS SJEDNICA O KOSOVU I METOHIJI, U FOKUSU NAPAD NA OSOBLJE UN

 

BEOGRAD, 10. JUNA /SRNA/ - Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji biće održana danas u sjedištu UN u Njujorku, a u fokusu zasjedanja biće posljednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sjever pokrajine, uključujući hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sjednici na kojoj će biti razmatran Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije na Savjetu bezbjednosti, kao i neophodnost da UNMIK ostane na dosljednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmijenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbjednosnu situaciju u Pokrajini.

Iz Ministarstva navode da će posljednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sjever Kosova i Metohije, uključujući hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biti u fokusu zasijedanja, a da će Dačić ukazati i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se, pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244.

U najnovijem izvještaju, koji će se 10. juna naći pred Savjetom bezbjednosti, generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Guteres izražava zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apeluje da se sve strane uzdrže od zapaljive retorike i provokacija koje bi mogle da doprinesu neslaganju.

Guteres u izvještaju traži i da bez odlaganja budu uklonjene sve prepreke nastavku dijaloga.

On podsjeća da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramjere ukoliko Priština ne ukine takse.

Guteres napominje da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU, iako su se krajem aprila lideri dvije strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

U izvještaju se ističe i uloga EU na Kosovu i Metohiji u političkom procesu između Beograda i Prištine i napominje da se cijene napore EU da obje strane ostanu angažovane.

Guteres poziva da se svi segmenti društva uključe u politički proces, a ujedno podsjeća da je nepristrastan i vjerodostojan pravni sistem od ključnog značaja za obezbjeđivanje povjerenja i održivog pomirenja na Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar UN poziva i na veću uključenost žena u politički život na Kosovu i Metohiji, kao i na efikasnije rješavanje pravnih slučajeva vezanih za seksualno nasilje.

Guteres napominje da je u posljednjih šest mjeseci zabilježeno nekoliko incidenata u etnički mješovitim sredinama, pominjući da je sredinom januara u selu Novak, kod Prizrena, oštećena škola u koju većinom idu srpska djeca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

On u izvještaju podsjeća i na eksploziju od 12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik kada su oštećena dva vozila i kancelarija.

U dijelu izvještaja posvećenom povratku raseljenih, Guteres navodi da su se u posljednjih šest mjeseci na Kosovo i Metohiju vratile 43 osobe, od kojih je 34 Srba, te podsjeća na zaključke godišnjeg izvještaja Kosovske kancelarije komesara za jezike, objavljenog 28. marta.

U tom izveštaju je zaključeno da se najčešće nevećinsko stanovništvo zbog jezičkih barijera susreće sa poteškoćama u ostvarivanju osnovnih prava u oblasti sudstva, zdravstvene zaštite i registracije imovine.