VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/06/2019

TRAMP DA PO PITANjU KOSMETA VODI RAČUNA I O INTERESIMA BEOGRADA

 

BEOGRAD, 10. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je američkog predsjednika Donalda Trampa da u vezi sa pitanjem Kosmeta ima nešto balansiraniji i povoljniji odnos, koji bi vodio računa i o interesima Srbije u budućnosti.

 

Vučić je ovo prenio zamjeniku pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuu Palmeru, sa kojim se danas sastao u Beogradu i zamolio ga da Amerika razumije potrebu pronalaženja kompromisnog rješenja, na kojem Srbija insistira.

"Znamo da od Trampa ne možemo očekivati veliku i značajnu promenu stava po pitanju Kosova, ali zamolio sam Palmera da prenese moju molbu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Palmerom.

On kaže da je ponovo pozvao Trampa da posjeti Srbiju i da će biti uporan u tom pozivu.

Vučić je rekao da su pozicije Srbije i SAD u vezi sa Kosmetom različite, ali da postoji saglasnost da se nekakvo rješenje može postići samo razgovorima, pregovorima, očuvanjem mira i stabilosti i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda.

On je prenio Palmeru da nisu istinite priče koje postoje u dijelu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje prištinskih taksa na srpsku robu da zatvori dijalog.

Vučić je upitao kako se u 21. vijeku može razgovarati sa nekim ko sprečava protok robe i usluga.

On je naveo da je sa Palmerom razgovarao i o očuvanju interesa srpskog naroda na Kosmetu, uspostavljanju normalnog života, ali i o interesima Srbije u cjelini.

Vučić je naglasio da je zahvlan SAD za podršku evropskom putu i modernizaciji Srbije, ističući da su bilateralni, politički i ekonomski odnosi sa SAD u uzlaznoj putanji.

On je dodao da očekuje da Srbija sa američkim kompanijama radi na nekim najznačajnijim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Vučić je rekao da Srbija i SAD nastavljaju dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, te da je zahvalan Americi što poštuje vojnu neutralnost Srbije.