VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/06/2019

BEOGRAD SPREMAN, ALI JE PITANjE DA LI ĆE BITI SASTANKA U PARIZU

 

BEOGRAD, 10. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd spreman za sastanak u Parizu o Kosovu i Metohiji, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

 

"Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom.

On se nada da će Srbija i njeni zapadni partneri uspjeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dijalog bude suštinski nastavljen.

Govoreći o 20 godina od NATO bombardovanja, Vučić je naglasio da, suprotno stavu Palmera, misli da za agresiju na Srbiju nije bilo nikakvog opravdanja.

"To je uništilo mnogo ljudskih života, putnu, železničku, ekonomsku strukturu. Našu političku infrastrukturu u smislu odnosa prema zapadnim zemljama", rekao je Vučić.

Palmer je izrazio uvjerenje da će sastanak u Parizu 1. jula biti konstruktivan i povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi normalizovao odnose.

Odgovarajući na pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore da bi pomogle ubrzanje procesa rješavanja odnosa Beograda i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga.

"Sigurni smo da je zajednički cilj i borba da se nađe rješenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Palmer.