VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija10/06/2019

VANG: MOŽEMO DA RADIMO ZAJEDNO, BIĆE VIŠE RJEŠENjA NEGO PROBLEMA

 

PEKING, 10. JUNA /SRNA/ - Kineski profesor međunarodnih odnosa Vang Jivei rekao je danas u Pekingu da zemlje "17 plus jedan" mogu u okviru inicijative "Pojas i put" zajedno da rade sa Kinom i poručio da će biti više rješenja nego problema.

 

Vang je rekao da su Kini važne i Rusija i Evropa.

"I zemljama `17 plus jedan` i Kini potreban je veći fokus jednih na druge", istakao je Vang i naglasio da je Kina predložila "ekspres trasu zemlja-more" koja ide od luke Pirej, preko Makedonije i Srbije do Mađarske.

Ovaj poznati stručnjak za "Pojas i put" rekao je da Kina želi ujedinjenu Evropu, koju ona nije podijelila svojom inicijativom za saradnju "17 plus jedan" nego teži razvoju i uči od EU i SAD, uči i na njihovim greškama.

"Mi ne želimo da zamijenimo SAD, nego mi učimo od SAD", rekao je Vang na predavanju za 28 novinara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je objasnio da Kina ne želi da bude prva sila svijeta niti iko treba to da bude jer biti broj jedan je opasno. Kineski BDP nalazi se na drugom mjestu u svijetu i čini trećinu svjetskog BDP-a, ali, dodao je on, Kina ne želi hegemeniju, dok Amerika to nikada nije rekla.

"To je u našem DNK, kao što je multilateralizam u evropskom", istakao je Vang.

Kineski profesor je naglasio da je EU moderna civilizacija i jedna velika inovacija, a Kina je nekoliko hiljada godina stara civilizacija čije su osnove konfučizam, budizam i taoizam.

"Mi polazimo od toga da neko ne može reći `Ja sam na pravoj strani. God bless me. God bless America /Bože, blagoslovi Ameriku/`. Kinezi to ne rade", istakao je Vang i podsjetio na riječi Konfučija: "Ako neko želi da stoji na svojim nogama, mora da pomogne drugima da stanu na svoje noge, ako želi da uspije, mora pomoći drugima da uspiju".

Ova poruka je, dodao je profesor, svojevrsna poruka i onima koji optužuju Kinu za neokolonijalizam.

On je istakao da je drevni put svile 1453. godine blokiralo Otomansko carstvo, a danas novi put svile međunarodnom saradnjom gradi veliko evroazijsko tržište. Novi put svile ide prema Južnoj Aziji, na sjeveru prema Mongoliji i ka zapadu prema Evropi.

Vang je podijelio sa novinarima kinesku pouku - ako želite da postanete bogati, prvo gradite puteve, ako želete da postanete bogatiji, izgradite auto-puteve, ako želite da budete najbogatiji, razvijte internet put /u Kini Alibaba/, ako želite da postanete zajedno bogati, povežite puteve sa Kinom i svijetom kroz "Pojas i put" inicijativu.

"U okviru `Pojasa i puta` mreža transporta predstavlja najduži ekonomski koridor na svijetu koji povezuje azijsko-pacifički region, kao svjetska ekonomska mašina, sa EU. Kreiraće nove mogućnosti i razvojni prostor i formulisati ekonomski prostor u Istočnoj Aziji, Zapadnoj i Južnoj Aziji“, istakao je Vang.

On je rekao da je u Kini na desetine hiljada kilometara auto-puteva izgrađeno u proteklih deset godina, povezuju se gradovi, turisti, logistika.

"Kinezi jedu jednom rukom /sa štapićima/, a drugom četuju telefonom i dogovaraju biznis. Vi jedete s obje ruke, u jednoj je viljuška, u drugoj nož", istakao je Vang, podsjetivši, ipak, da je Kina socijalistička zemlja koja se intenzivno razvijala u posljednjih 40 godina i u kojoj je on, potičući iz siromašne porodice, kao student uvijek bio gladan.

Vang je istakao da od trgovinskog rata SAD i Kine svi pate i niko neće pobijediti, ali da ucjenjivanje Kine neće uspjeti.