VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija10/06/2019

OTVORENA MODERNA CARINSKA LABORATORIJA U RAMIĆIMA

 

BANjALUKA, 10. JUNA /SRNA/ - U banjalučkom naselju Ramići danas je otvorena nova moderna carinska laboratorija Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/, čije je opremanje finansirano iz IPA sredstava sa više od 400.000 evra.

 

Laboratoriju su, svečanim presijecanjem vrpce, otvorili direktor UIO BiH Miro Džakula i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Džakula je rekao novinarima da je ova carinska laboratorija bitna za nesmetano poslovanje UIO, da ostvaruje svoju misiju, da naplaćuje javne prihode i da budu spriječene zloupotrebe.

"Planovi Uprave u vezi sa laboratorijom su veliki, planiramo da je uvedemo u `ISO standard 17025`, što znači da će biti sertifikovana za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude neka od carinskih laboratorija iz zemalja EU da se na još veći nivo podigne ozbiljnost kada je riječ o carinskom tarifiranju robe i samim time da se spriječe sve moguće zloupotrebe", naveo je Džakula.

On je naglasio da je Evropska komisija prepoznala UIO kao instituciju, te da je Uprava od osnivanja imala pomoć Evropske komisije putem mnogobrojnih projekata.

"Bez pomoći Evropske komisije finansiranjem različitih projekata ključne institucije za fiskalnu stabilnost BiH naši rezultati bili bi slabiji i razvoj bi bio usporeniji. Danas je Uprava ključna institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i Evropska komisija je to prepoznala", poručio je Džakula i istakao da je za pet mjeseci ove godine prikupljeno 265 miliona KM više sredstava nego rekordne 2018. godine.

Specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark rekao je da ovakva laboratorija pomaže zemlji u približavanju evropskim standardima, te kontroliše kvalitet proizvoda koji dolaze na tržište BiH.

"Ovo je važan iskorak u procesu evropskih integracija i nešto što je korisno za sve građane", dodao je Vigemark.

On je podsjetio da je Evropska komisija u svom mišljenju o aplikaciji BiH za članstvo navela da postoji određeni stepen pripremljenosti kada je riječ o usklađenosti sa principima carinske unije u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta.

"U tom smislu važno je da BiH nastavi usklađivanje sa carinskim propisima", dodao je Vigemark.