VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/06/2019

PODRŠKA SRPSKIM EPISKOPIMA I VJERNOM NARODU U CRNOJ GORI

 

BEOGRAD, 12. JUNA /SRNA/ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da njegovu podršku imaju episkopi i vjerni narod u Crnoj Gori koji su najavili da će čak i životima braniti ugrožene svetinje.

 

"Naravno da podržavam naše episkope i srpski narod i molim se za njih. To je jedno bezakonje koje dolazi od ljudi koje ne može niko da shvati, kao ni to šta je razlog i motiv tome", rekao je patrijarh Irinej za "Kurir", povodom optužbi crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je Srpska pravoslavna crkva nosilac projekta "velike Srbije", te njegove najave da će se izboriti za autokefalnost takozvane crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolija crnogorsko-primorska je, povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, za subotu, 15. juna u Podgorici zakazala svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vjere i svetinja Božijih.

Ovim povodom Mitropolija poziva sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod na trodnevni post od danas do petka, 14. juna, za iscjeljenje od bratomržnje i umnoženje bratske ljubavi, kojim će se pripremiti za pričešće na Trojičindanskom saboru.

Sabor će početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja sa sveštenstvom i vjernim narodom služiti više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije, u 11.00 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu vjere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su nedavno saopštili da bi usvajanje predloženog zakona u Skupštini Crne Gore, u ovom i ovakvom obliku dovelo u ozbiljna iskušenja Mitropoliju, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve vjerske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim eparhijama iz Crne Gore - budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da sav državnički kapacitet uključi u nastojanja da se očuva srpski narodni identitet i zaštiti Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, gdje je situacija takva kao da se svi žure da Srbe izbace iz ove države.

Pismo je uslijedilo povodom najnovijih dešavanja u vezi sa sudbinom Srpske pravoslavne crkve i najava otimačine njene imovine u Crnoj Gori, nakon Đukanovićevih optužbi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da je pitanje srpskog naroda u Crnoj Gori za Srbiju veoma ozbiljno i teško, ali da će vidjeti kako da im se pomogne, a da se ne ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

"Mi ćemo narednih dana sesti sa našim ljudima iz Crne Gore i razgovarati i izaći sa našim stavovima", rekao je Vučić.