VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/06/2019

ŠERANIĆ: JEDNAKOST PRISTUPU ZDRAVSTVENIM USLUGAMA

 

BANjALUKA, 12. JUNA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da Srpska institucionalno ima ono što mnoge zemlje u regionu nemaju - Ministarstvo u kojem su objedinjene politike zdravlja i socijalne zaštite, što omogućava kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a i dobro je pozicionirana kada je riječ o jednakosti pristupu zdravstvenim uslugama.

 

On je naglasio da to podrazumijeva donošenje odluka i politika koje omogućavaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, bez diskriminacije na rodnoj ili starosnoj osnovi, kao i ravnopravnost marginalizovanih grupa ili lica sa invaliditetom.

Šeranić je, u pauzi konferencije u LJubljani Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, rekao da je cilj ovog skupa, na kojem su predstavnici vlasti 53 zemalje članice evropskog regiona SZO, međunarodnih organizacija i civilnog društva, debata o mjerama za unapređenje zdravlja stanovnika Evrope, sa naglaskom na jednakost pristupu zdravstvenoj zaštiti.

On je naveo da je u fokusu konferencije, koja se održava od 11. do 13. juna u organizaciji Ministarstva zdravlja Slovenije, organizacija višedisciplinarnih centara u okviru primarne zdravstvene zaštite, gdje, kako je istakao, Srpska može da se pohvali dobrim centrima za metalno zdravlje i bazičnu rehabilitaciju.

"Potrebno je da uvedemo i centre za prevenciju bolesti i promociju zdravlja", dodao je Šeranić.

On je rekao da su u fokusu konferencije i organizacija zdravih opština i gradova.

"Grad Banjaluka ima službu koja se konkretno bavi zdravljem. To je konkretan odgovor za institucionalno organizovanje i unapređenje. I Višegrad ima odbor za zdravstvo", dodao je Šeranić.

On je podsjetio i da je Ministarstvo u Doboju i Zvorniku pokrenulo inicijative s ciljem unapređenja zdravlja, odnosno zajedničkog planiranja određenih politika za škole, javne institucije.

Šeranić se u LJubljani sastao i sa slovenačkim ministrom zdravlja Alešom Šabaderom sa kojim je razgovarao o izazovima zdravstvenih sistema regiona i iskustvima Slovenije u efikasnijoj organizaciji.

Dogovorena je posjeta Šeranića, rukovodilaca Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Ministarstvu zdravlja Slovenije s ciljem razmjene iskustava i uspostavljanja još bolje saradnje.