VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/06/2019

ZA POVRATAK NA SJEVER KOSOVA PRIJAVLJENO 27 PORODICA

 

PODGORICA, 12. JUNA /SRNA/ - Život na sjeveru Kosova, u povratničkom naselju Sunčana Dolina kod Zvečana, želi da nastavi 27 porodica koje su utočište 1999. godine našle u Crnoj Gori, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

 

Predsjednik Saveza Milenko Jovanović naveo je da će jedan broj prijavljenih porodica na Vidovdan, 28. juna, biti useljen u novosagrađene kuće u Sunčanoj Dolini, gdje bi ključeve trebalo da im uruči predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Najviše prijavljenih je sa područja Bara, Sutomora i Podgorice, a javio se i određeni broj raseljenih koji žive na sjeveru Crne Gore", dodao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, u Sunčanoj Dolini je u toku gradnja ukupno 137 zgrada sa oko 350 stanova, a u planu je povratak oko 1.500 raseljenih sa područja centralne Srbije i Crne Gore, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

On je naveo da će prva 33 objekta biti useljena za Vidovdan, a ostali do početka septembra.

"Izgrađena je glavna saobraćajnica i pri kraju je izgradnja kulturnog i tržnog centra i ambulante. U završnoj fazi je i izgradnja drugog dijela saobraćajnice, Crkve Svetog Stefana Dečanskog", rekao je Jovanović.

On je pojasnio da se raseljeni za povratak mogu prijavljivati do kraja juna isključivo svojim udruženjima u Sutomoru, Podgorici i Beranama koja participiraju u Savezu udruženja raseljenih na nivou države.

Projekat rješava socijalno-ekonomski status povratnika, a svaka porodica koja se vrati uz smještaj će dobiti zaposlenje za najmanje jednog člana.

Vrijednost projekta je oko 14 miliona evra, a realizuje ga Srbija posredstvom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, u saradnju sa Eparhijom raško-prizrenskom i opštinom Zvečan.