VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/06/2019

JURIČEVIĆ: VLADA SRPSKE POMAŽE POVRATNIKE I OBNOVU

 

ŠAMAC, 12. JUNA /SRNA/ - Zamjenik direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migraciju Dragan Juričević istakao je danas na 20. jubilarnom susretu povratnika u Gornjem Hasiću kod Šamca da je Vlada Srpske pomagala u dosadašnjem periodu povratak i povratnike u cijeloj Posavini i Republici Srpskoj, izdvajajući veliki novac.

 

On je naveo da Vlada Srpske dodjeljuje nepovratna sredstva za ostanak i opstanak povratnika, pomoć za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom i zanatstvom.

Juričević je istakao da Sekretarijat za raseljena lica i migracije nastavlja da radi iste poslove koje je radilo dojučerašnje Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

"Sada imamo par projekata, između ostalog projekat regionalnog stambenog zbrinjavanja, u okviru kog se jedan dio kuća radi i u Šamcu", naveo je Juričević.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je zadovoljan ulaganjem u povratničke mjesne zajednice i rješavanje njihovih problema, te da su za 2019. godinu budžetom predvidjeli 32.000 KM za pojedinačne probleme povratnika, plus učešće u projektima koje sufinansiraju.

"Proteklih dana obezbijedili smo od federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica 93.000 KM za asfaltiranje puta u naselju Jelas prema deponiji koji je bio ključni problem svih ovih 20 godina. Očekujemo realizaciju tog projekta i podršku Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica oko 60.000 KM, uz učešće opštine kao i svim ostalim projektima", rekao je Milićević.

On očekuje da će taj projekat biti riješen u toku ove godine, navodeći da su opštinske službe započele rješavanje pitanja nelegalnog otpada.

"U proteklih godinu dana preduzeli smo niz aktivnosti oko te deponije kroz češće i intenzivnije održavanje tog prostora koji nije problem samo povratničke populacije nego i cijele opštine Šamac", naveo je Milićević.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske iz hrvatskog naroda Đuro Ivanović istakao je da je cilj ovog susreta povratnika da analiziraju stanje u povratničkim mjesnim zajednicama, te da animiraju javnost i ukažu na probleme u infrastrukturi, obnovi, zdravstvu i slično.

"Sa pozicije na kojoj se nalazim malo je teže obezbijediti konkretnu pomoć, ali kada su u pitanju infrastrukturni projekti gdje se lobira i traže sredstva onda je pozicija daleko jača i bolja u odnosu na pozicije na kojima sam do sada bio. Vrlo brzo će se to primijetiti na terenu", naveo je Ivanović.