VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti13/06/2019

U NEDJELJU OBILJEŽAVANjE DANA ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

 

SOKOLAC, 13. JUNA /SRNA/ - Na Sokocu će u nedjelju, 16. juna, biti služen pomen poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

 

Polaganje vijenaca na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik planirano je u 11.00 časova, a nakon toga i obraćanje zvaničnika.

Na ovom groblju sahranjeno je 969 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH.

U Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u 12.00 časova biće služen parastos poginulim srpskim borcima.

Iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, podsjećaju da su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-Romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Imajući u vidu da je ovaj korpus imao 18.000 do 20.000 boraca, gubici od 4.000 boraca oslikavaju težinu borbi vođenih na ovom prostoru.

"U prvoj polovini juna 1995. godine takozvana Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu s ciljem spajanja Prvog i Drugog korpusa. Iako napadnuti istovremeno na cijelom prostoru Sarajevsko-romanijske regije borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske", navodi se u pozivnici za obilježavanje ovog datuma.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.