VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/06/2019

STUDENTSKE ŠKOLARINE OD 440 KM DO 1.500 KM

 

BANjALUKA, 13. JUNA /SRNA/ - Školarine za najveći broj redovnih studenata koji sufinansiraju školovanje u prvom ciklusu studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj za akademsku 2019/2020. godinu iznose od 440 KM do 660 KM, a u drugom ciklusu 880 KM, odlučila je danas Vlada Srpske.

 

Za mali broj studijskih programa prvog ciklusa iz oblasti umjetnosti školarina je od 1.000 do 1.500 KM, odnosno 1.500 KM u drugom ciklusu.

Na sjednici je konstatovano da se cijena školarine nije mijenjala u posljednjih 10 godina i da je, prema svim raspoloživim podacima i analizama, daleko najniža u odnosu na okruženje, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Znatan broj studenata u potpunosti je oslobođen od plaćanja školarine, odnosno ima status studenata čije se školovanje finansira iz republičkog budžeta na osnovu prethodno postignutog uspjeha, u skladu sa upisnom politikom koja se prethodno utvrđuje za svaku akademsku godinu, navodi se u saopštenju.

Odlukom o visini školarine, Vlada Republike Srpske je, kao i do sada, utvrdila oslobađanje pojedinih kategorija studenata od plaćanja školarine - djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida, invalida VRS, studenti sa invaliditetom, djeca bez oba roditelja, te visokoškolci iz porodica sa dva ili više studenata prvog ciklusa studija.

"Prilikom određivanja visine školarine Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i javne visokoškolske ustanove rukovodile su se ekonomskom i socijalnom situacijom u Srpskoj, prije svega, imajući u vidu strateški cilj da se pristup visokom obrazovanju olakša i obezbjiedi što većem broju sadašnjih i budućih studenata", navodi se u saopštenju.