VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/06/2019

MOSKVA ĆE BITI PRIMORANA NA MJERE ODMAZDE

 

MOSKVA, 13. JUNA /SRNA-Rojters/ - Novo razmještanje vojske SAD u Poljskoj, koje je najavio američki predsjednik Donald Tramp, natjeraće Moskvu da preduzme mjere odmazde, saopštili su ruski poslanici.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Komisiji za međunarodna pitanja u Savjetu Ruske Federacije Vladimir Džabarov upozorio je da će novo razmještanje vojske učiniti Poljsku metom u slučaju izbijanja sukoba.

Tramp je juče obećao poljskom predsjedniku Andžeju Dudi da će poslati 1.000 američkih vojnika u Poljsku, što je Varšava tražila kako bi, navodno, "odbila agresiju iz Rusije".

Članovi ruskog parlamenta prvi su u Moskvi reagovali na ovakvu inicijativu, za koju tvrde da predviđa i razmještanje vojnih dronova.

"U slučaju bilo kakvog sukoba, ne daj Bože, teritorija Poljske postala bi jasna meta za odmazdu, ukoliko se iznenada na nas izvrši napad", istakao je Džabarov za rusku agenciju Interfaks.

Bivši komandant ruskih specijalnih jedinica Vladimir Šamanov izjavio je da je zabrinut zbog mogućnosti da američki dronovi nose nuklearno oružje.

On je istakao da se svijet postepeno kreće ka opasnom momentu koji se može uporediti sa Kubanskom raketnom krizom, koja je 1962. godine dovela svijet na ivicu rata, usljed spora SAD i Sovjetskog Saveza.

"Bićemo prinuđeni da preduzmemo mjere odmazde, a njih imamo u našem skladištu oružja", upozorio je Šamanov, koji trenutno predsjedava Komisiji za odbranu u Državnoj dumi.

Ruski parlament obično se ne miješa u donošenje odluka u spoljnoj politici, osim u situacijama kada Kremlj zahtijeva formalno odobrenje za neku vojnu operaciju.

Kremlj još uvijek nije komentarisao planove SAD u Poljskoj, ali je predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije izjavio da su odnosi Moskve i Vašingtona "sve gori".