VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/06/2019

ODGOVORNOST JE NA BOŠNjAČKIM STRANKAMA

 

BANjALUKA, 16. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Narodne Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je najveća odgovornost za neformiranje Savjeta ministara na bošnjačkim strankama koje su prvo kalkulisale u određenim fazama.

 

"Ni u samoj Federaciji BiH mnogi parlamenti nisu formirani. Mnogi su formirani samo do nivoa da mogu da primaju platu. Nama smeta što BiH nema kompletiranu vlast jer imamo projekte koje su vezani za najviše institucije ove zemlje koje treba usaglašavati kako bismo mogli da radimo dalje i dovodimo investicije", rekao je Čubrilović za ATV.

On ističe da to nije dobro ni za BiH, ni za građane, ni za političke stranke, te ni za koga ko je učestvovao u izborima.

"Da ne možemo da implementiramo izborne rezultate ni nakon više od osam mjeseci rezultat je neozbiljnosti pojedinih političkih stranaka. Mogu da apelujem na ljude na odgovornos prema građanima. Zna se ko ima kapacitet da to učini, treba poštovati izbornu volju građana, a sve ostalo je matematika", rekao je Čubrilović.

On smatra da će na predstojećoj sjednici Savjeta za provođenje mira /PIK/ biti kritika zbog neformiranja vlasti, ali da nije siguran da će to biti samo na račun bošnjačkih stranaka.

"Sigurno je da će to biti jedna od tema i biće oštrih reakcija pojedinih zemalja", kaže Čubrilović.

Kada je riječ o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je to jedini parlament koji izvršava svoje obaveze onako kako je to od njega očekuje Ustav i zakon.

"Očekujem da prije ljetne pauze završimo sve svoje obaveze onako kako to od nas očekuju druge institucije u Republici Srpskoj", istakao je Čubrilović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje pritiske međunarodne zajednice kada je riječ o usvajanju zakona koji se odnose na MUP Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je živa diplomatska aktivnost kada je riječ o pojedinim zakonskim rješenjima u Srpskoj.

"Ne vidimo nikakve probleme oko toga i da bi trebalo da dižemo tenzije. Očekujemo da narednih dana sve to dobije svoju konačnu viziju i da idemo dalje sa donošenjem zakona", kaže Čubrilović.

Govoreći o trenutnom odnosu snaga u vladajućoj koaliciji i mogućnosti potpisivanja koalicionog ugovora koji je najavljen za narednu sedmicu, Čubrilović kaže da stabilnost vlasti može dati samo koalicija u kojoj se zna šta ko radi i šta je čija obaveza.

"SNSD je stub i faktor oko koje je okupljeno nekoliko političkih stranaka. Naša saradnja je na zadovoljavajućem niou i nema razloga da se ne nastavi tim putem", zaključio je Čubrilović.