VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura16/06/2019

ZAHVALNOST MAĐARSKOJ ŠTO JE SPRIJEČILA ZABORAV KULTURE SRBA

 

BUDIMPEŠTA, 16. JUNA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Mađarskoj što je spriječila da se zaborave kulturne i nacionalne vrijednosti srpske zajednice u toj zemlji.

 

Dodik je u obraćanju na gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" u Budimpešti izrazio zadovoljstvo brojem članova mlađe generacije koji na ovaj način baštine tradiciju srpskog naroda.

"Opstati i sačuvati identitet svakog, naročito našeg naroda, kroz njegovanje tradicije, običaja, jezika i pisma u moderno vrijeme nametnute globalizacije, izvan matice, uopšte nije lak i jednostavan posao", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na važnost proslave 25 godina postojanja Kulturno-umjetničkog društva "Taban", jer su te godine znak da je u Mađarskoj uspješno radilo sedam srpskih institucija, na prvom mjestu Srpska gimnazija "Nikola Tesla" u Budimpešti i dvije srpske dvojezične škole.

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijer Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže.

Prema njegovim riječima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.

On je istakao da je srpski narod prošao teška vremena, ne samo naše zajednice u drugim zemljama nego i naše države - Republika Srpska i Srbija.

"Vrijeme u kojem pokušavamo i uspijevamo da stabilizujemo i okupimo se oko naše najvažnije vrijednosti, a to je naš srpski nacionalni identitet. Vama koji ovdje živite, u ovoj divnoj zemlji, koji ste građani Mađarske, koji ovdje ostvarujete sva svoja prava želim da se zahvalim za očuvanje tradicije srpskog naroda kroz dugi period, u vrijeme kada to nije bilo lako", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je veoma važno što mađarski premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šire saradnju dvije zemlje.

"To je svakako poruka koju mi veoma dobro čitamo u Banjaluci i Republici Srpskoj. Želimo da se saradnja sa našom zajednicom ovdje i sa Mađarskom državom poboljša i proširi, ne samo na kulturne susrete nego i kroz privrednu i svaku drugu saradnju", istakao je Dodik.

Dodik je pozvao kulturno-umjetničko društvo "Taban" da posjeti Banjaluku i da vide s kojom ljubavlju bi bili dočekani, te izrazio uvjerenje da će se na taj način uspostaviti dugoročna saradnja.

"Želim da kažem da Banjaluka, kao sjedište Republike Srpske, organizuje susrete naših zajednica i dijaspore iz čitavog svijeta", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je nedavno održan jedan takav skup i poželio da ti susreti budu osnaženi.

"Veliku goplgotu je prošao naš narod kroz istoriju. Ovo nije trenutak u kome bi mogli da o tome govorimo, ali su Srbi ostali i opstali u različitim istorijskom okolnostima i imamo živ duh našeg nacionalnog i narodnog postojanja", napomenuo je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u poslijepodnevnim časovima u Budimpšetu.

Dodik će sutra posjetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

U utorak, 18. juna, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastaće se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.