VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/06/2019

SA ADEROM O POLITICI, SA ORBANOM O PRIVREDI

 

BUDIMPEŠTA, 16. JUNA /SRNA/ - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će na predstojećim sastancima sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom razgovarati o političkim pitanjima, a sa premijerom Viktorom Orbanom o privrednoj saradnji.

 

Dodik je objasnio da želi da upozna domaćine sa viđenjem situacije u BiH, te ocijenio da je veoma važno sastati se da bi se razumjeli.

"Ona je na neki način slična onome šta Mađarska radi u okviru same EU. Dakle poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da niko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može da nam nameće bilo kakva rješenja", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ocijenio da Orban nesumnjivo ima veliku podršku u Mađarskoj što se moglo vidjeti na evropskim izborima, te da će biti zanimljivo čuti kakva je njegova procjena kako će se razvijati odnosi u EU, jer je jedan od njenih vodećih lidera.

Dodik je dodao da je BiH zemlja koja treba da se približi EU, u kojoj, prema onome što je vidi, ima mnogo problema.

On je naveo da su svi iz srpske zajednice u Mađarskoj, sa kojima se danas susreo, rekli da mogu da budu zadovoljni sa položajem koji im je omogućila Mađarska.

"Ono što i ja znam i mogu da potvrdim jeste da je ovdje uvažen naš identitet i da se podržava naša zajednica u smislu finansijske podrške države", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, podrška Mađarske manjinskim zajednicama, a time i srpskoj, može da posluži kao primjer i drugim državama.

"To je put kojim treba da idemo da bismo riješili naše, čak i istorijske i teške neprilike koje smo imali", smatra Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će sutra posjetiti muzej, u koji je sredstva uložila Mađarska radi očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, koji je na tom prostoru prisutan kroz vijekove.

Dodik je ocijenio da Mađarska na taj ostvaruje politiku dobrih odnosa sa Srbima, prije svega između Srbije i Mađarske, ali i Republike Srpske, odnosno BiH.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Budimpešti, gdje je prisustvovao proslavi 25 godina rada Kulturno-umjetničkog drupštva "Taban".

"Akademiji i koncertu je prisustvovalo više o 1.000 ljudi i imao sam čast da im se obratim. Veoma je važna činjenica da je ovdje prisutan i državni sekretar /za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš/ Šoltes koji se, takođe, obratio prisutnima. To govori o uvažavanju", rekao je Dodik.