VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/06/2019

GRADONAČELNIK ORGANIZOVAO PRIJEM ZA DJECU SA KOSMETA

 

PRIJEDOR 19. JUNA /SRNA/ - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem za sedamdeset mališana sa Kosmeta koji borave kod svojih vršnjaka u ovom gradu u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

 

On je poželio dobrodošlicu gostima, djeci koja su došla da dio raspusta provedu sa svojim vršnjacima u Prijedoru.

"Znam da su se tokom ranijih susreta stvorila neraskidiva prijateljstva, pa nema razloga da i ovog puta djeca iz Kosovog Polja, Orahovca i Kosovske Mitrovice u svojim domaćinima iz Prijedora ne pronađu nove prijatelje", rekao je Đaković na prijemu.

Prijedor je već petu godinu dio ovog projekta, a ove godine je domaćin učenicima četiri škole iz Orahovca i Kosova Polja.

Osnovna škola "Desanka Maksimović" Prijedor primila je 44 đaka, a Centar "Sunce" je domaćin za 25 djece sa smetnjama u razvoju koji su ovdje u pratnji roditelja.

Budući da je Prijedor prva lokalna zajednica koja se odazvala pozivu da sredstvima od 5.000 KM podrži nastojanja Udruženja roditelja sa poteškoćama u razvoju "Podrži me" u Kosovskoj Mitrovici da osnuje istoimeni dnevni centar za ovu djecu, predsjednik Udruženja Ivana Rakić zahvalila je gradonačelniku i uručila mu prigodne poklone.

"Prvi put smo dio ovog projekta. Prijedor i Republika Srpska su naša najveća podrška i ovde smo kao kod svoje kuće", rekla je Rakićeva.

Ovu akciju vodi "Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji" iz Republike Srpske čiji je predsjednik Milorad Arlov zahvalio za podršku i naveo da će kamen temeljac za izgradnju ovog centra biti položen 26. juna u Kosovskoj Mitrovici.

"Oko 900 porodica iz 19 lokalnih zajednica u Srpskoj je ove godine otvorilo svoje domove za djecu sa Kosova i Metohije da bi bar sedam dana osjetili ono što tamo nemaju, a to je sloboda. Ovdje imate braću i iskrene prijatelje", poručio je Arlov.

On je, u znak zahvalnosti, gradonačelniku Prijedora uručio statuu patrijarha Pavla.

Planirano je da djeca sa Kosmeta sutra posjete Administrativni centar Vlade Republike Srpske i odu na izlet na Banj brdo u Banjaluci. Za petak je planirana posjeta fabrici keksa "Mira" u Prijedoru, a za subotu izlet na Kozaru, dok je povratak na Kosmet predviđen za nedjelju, 23. juna.