VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija19/06/2019

OTVORENI "DANI TREŠNjE", UČESTVUJE 300 IZLAGAČA

 

MOSTAR, 19. JUNA /SRNA/ - U Mostaru je danas otvoren 17. Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2019" na kojem učestvuje oko 300 izlagača, a centralna tema je promocija starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend.

 

Sajam je otvorio predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić koji je rekao da su sajmovi i privredni forumi izuzetna prilika za prezentaciju privrednih potencijala BiH i povezivanje privrednika u regiji, te istakao razvojne, prirodne, privredne i turističke potencijale BiH.

On je naveo da BiH ima pozitivne razvojne parametre poput kontinuiranog rasta BDP-a i rasta izvoza, te da je BiH najmanje zadužena zemlja u jugoistočnoj Evropi što joj omogućava dalje zaduživanje za ključne infrastrukturne projekte.

Zvizdić je istakao značaj saradnje i povezivanja unutar regije za privredni i ekonomski rast svih pojedinačnih zemalja, navodeći da se posljednjih godina intenzivno radi na uspostavljanju jedinstvene ekonomske regije.

Njemu je na otvaranju ovog sajma uručena medalja "Zlatna trešnja" za podršku i doprinos razvoju ove manifestacije.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić je na otvaranju sajma podsjetio da je bio dio tima koji je prije 17 godina, pokrećući ovaj sajam, htio stvoriti jedan novi brend i osmisliti nešto što će nositi jednu snažnu poruku ovog podneblja, a to je kult trešnje.

"Time smo pokrenuli trend kultivizacije prostora, tako da je trešnja možda ostala u drugom planu, ali su se razvile mnoge druge vrste i na ovom području su sada milioni kilograma raznog voća i povrća. Sajam trešnje je bio katalizator za razvoj poljoprivrednih i voćarskih kultura na ovom prostoru i on pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane i turizma", rekao je Mušić.

Direktor Sajma Salem Bubalo rekao je da je ovogodišnji partner "Dana trešnje" Zanatska komora Federacije BiH i da se zajedničkim naporima želi zaštiti turistička privreda i proizvodi na ovim prostorima.

"To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i u cijeloj BiH", rekao je Bubalo.

U okviru svečanog otvaranja sajma potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između grada Mostara i grada Zrenjanina iz Srbije, te između grada Mostara i opštine Butel iz makedonskog grada Skoplja.

Na otvaranju ovog sajma obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je izrazio očekivanje da će Mostar i Zrenjanin ostvariti uspješnu saradnju kroz više oblasti - sport, kulturu, ali i ekonomiju.

"Veoma mi je drago što smo potpisali sporazum. Zrenjanin i Mostar su slični po veličini i broju stanovnika. Siguran sam da ću ovde videti mnogo dobrih primera, a i Mostar će moći nešto naučiti od Zrenjaninaca", rekao je Janjić.

Ovogodišnji sajam "Dani trešnje 2019" trajaće od danas do petka, 21. juna.