VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet19/06/2019

BORODAJ: PROFEDERALNE SNAGE NISU ODGOVORNE ZA PAD AVIONA

 

DONjECK, 19. JUNA /SRNA/ - Bivši premijer Donjecke Narodne Republike /DNR/ Aleksandar Borodaj negirao je danas da su profederalne snage odgovorne za pad putničkog aviona malezijske avio-kompanije 2014. godine kada je poginulo 289 putnika i članova posade.

 

Borodaj, koji je bio na čelu DNR kada je avion oboren, izjavio je da zna da su netačne tvrdnje da su profederalne snage odgovorne za pad letjelice.

Holandska policija nešto ranije je saopštila da su tri Rusa i Ukrajinac optuženi za ubistvo nakon pada aviona u julu 2014. godine.

Šef holandske policije Vilbert Paulisen imenovao je Ruse Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, te Ukrajinca Leonida Harčenka kao osumnjičene za obaranje aviona, te da će sudski proces protiv njih početi naredne godine u martu.

Policija je kao dokaz priložila i snimak navodnog razgovora između Borodaja i višerangiranog ruskog zvaničnika Igora Surkova o vojnoj pomoći separatistima.

Borodaj je negirao da je njegov glas na snimku, navodeći da je snimak lažan.

Međunarodni istražni tim saopštio je da neće od Rusije i Ukrajine tražiti da isporuče osumnjičene.

Tužilac Fred Vesterbeke izjavio je da tim shvata da ustavi obje zemlje zabranjuju isporučenje svojih državljana.

"Ubrzo ćemo od Rusije zatražiti da uputi sudske pozive osumnjičenima koji su u Ruskoj Federaciji kako bi ih ispitali o optužbama", dodao je Vesterbeke.