VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija20/06/2019

UTVRĐEN PRIJEDLOG PROGRAMA JAVNIH INVESTICIJA OD 16,6 MILIJARDI KM

 

SARAJEVO, 20. JUNA /SRNA/ - Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je danas Prijedlog programa javnih investicija od 2020. do 2022. godine, kojim je obuhvaćeno 118 projekata ukupne vrijednosti 16,6 milijardi KM.

 

Od toga se 12,5 milijardi KM odnosi na 70 kandidovanih projekata, četiri milijarde na 47 projekata čije je provođenje u toku i 35 miliona KM na jedan odobreni projekt, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na današnjoj sjednici u Mostaru donesena je odluka o utvrđivanju kriterijuma raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu u Ministarstvu finansija s pozicije tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima u iznosu od 10.000.000 KM na ime finansijske pomoći kantonima, gradovima i opštinama.

Unsko-sanskom kantonu raspoređeno je 4.000.000 KM, drugim kantonima ukupno 4.800.000 KM, a opštinama i gradovima ukupno 1.200.000 KM.

Usvojen je i 7.673.000 KM vrijedan ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjen sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture.

Radi omogućavanja izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet-ce", poddionica tunel Kvanj - Buna, federalna Vlada je donijela odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko.

Na sjednici je data saglasnost za korištenje dvije nekretnine označene kao javno dobro u katastarskim opštinama Gubavica i Hodbina. Saglasnost je data preduzeću "Autoceste FBiH" Mostar za ulazak u posjed i izvođenje zahvata na ovim nekretninama za izgradnju auto-puta na trasi Koridora "Pet-ce", dionica Mostar Jug-Buna, poddionica tunel Kvanj-Buna.

Vlada je dala punu podršku gradu Mostaru povodom kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, te zaključila da preuzima dijelom obavezu finansiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu.

Federalna Vlada je prihvatila informaciju vezanu za predmet koji je, po službenoj dužnosti, otvorila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, u vezi s plaćanjem taksi i naknada za ponovni priključak električne energije vjerskim objektima oštećenim i porušenim u ratnom periodu, a koji su prije izbijanja ratnih dejstava imali ovaj priključak.

Na sjednici je prihvaćeno rješenje da pitanje priključka električne energije ovim vjerskim objektima bude riješeno potpisivanjem posebnog sporazuma ili memoranduma kojim bi na sličan način, kao i za povratnike, bilo uređeno priključenje i koji bi važio na teritoriji cijele BiH.