VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/06/2019

ZA ODBRANU IDENTITETA SRPSKOG NARODA

 

BEOGRAD, 20. JUNA /SRNA/ - Atlantski geopolitički koncept dugoročno je neprijateljski orijentisan prema srpskom narodu, a odbrana srpske tradicije, istorije i kulture jedan je od najznačajnijih zadataka, ocijenjeno je danas u Beogradu na skupu "Srpska i Srbija u promenjenim geopolitičkim okolnostima - stanje i perspektive".

 

Dušan Proroković iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu naglasio je na tribini da će ta borba odrediti geopolitički položaj Srbije u budućnosti.

"Danas je srpska geopolitika, čini mi se mnogo više orijentisana ka analizi izgradnje saobraćajnih i energetskih koridora na Balkanu, što jeste značajno, ali pitanje je, ako gubimo identitet, ako se srpski etno prostor kruni, čemu će i kome ti energetski i saobraćajni koridori služiti", rekao je Proroković.

On je napomenu da srpska geopolitika zavisi od očuvanja identiteta.

"Ako smo u to i sumnjali do predloga zakona o veroispovesti u Crnoj Gori, onda sada nema nikave dileme", rekao je Proroković.

Proroković je ocijenio da će borba za kulturu, za identite, za istorijsku sliku koja je stvarna, a ne lažna odrediti geopolitički položaj Srbije u budućnosti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naglasio je značaj teme i sa aspekta odnosa Srpske i Srbije ka međunarodnim organizacijama i drugim državama.

"Prvo, moramo češće sagledavati realno stanje u Srpskoj i Srbiji, i drugo, stalnim analiziranjem pratiti mogućnosti Srpske i Srbije u nastojanju da sačuvaju, svaka svoj, postignuti nivo suverenosti i paralelno s tim moguće zajedničke nastupe prema trećim zemljama, saveznim i međunarodnim institucijama i sve to u odbrani suverenosti država, nacionalnog identiteta, vjera, pisma i jezika", rekao je on.

Cicović je istakao da su odnosi Srpske i Srbije sada bolji nego ikada i to u svim oblastima.

"A, koliko svaka od njih zasebno i na svoj način može sama, a koliko i na koji način mogu zajedno /Republika Srpska i Srbija/ da se odupru pogubnoj i sve brze narastućoj sili globalizma, svaki odgovor bi valjalo čuti i ozbiljno razmotriti", rekao je Cicović.

Novinar i sociolog Slobodan Reljić govorio je na temu "Srpska i Srbija na istočnom putu", predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Beograda Milimir Mučibabić na temu "Srpska i Srbija u borbi za nacionalni identitet", a istoričar Aleksandar Raković na temu "Perspektive za ujedinjenje Srpske i Srbije".