VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 21/06/2019

PLAVO NEBO IZNAD KINESKOG ZIDA

 

PEKING, 21. JUNA /SRNA/ - Mutjenju dionica Kineskog zida, udaljena oko 70 kilometara od Pekinga, jedna je od najpoznatijih tačaka ove najveće građevine na svijetu i predstavlja njenu bit iz perioda dinastije Ming /1368–1644/.

 

Do Mutjenju dijela dolazi se žičarom ili pješke, zavisno od raspoloživog vremena i kondicije posjetilaca kojih je u junu mnogo iz svih dijelova svijeta.

Ima unikatnu arhitekturu zbog Dženguantaja - veoma rijetkog dijela ovog zida koji čine tri osmatračnice podignute na jednom mjestu.

Turistkinja iz Kolumbije kaže da je prvi put na Kineskom zidu. U Kini je prvo posjetila Šangaj, a potom Peking. Kolumbijka za Srnu kaže da je najveći utisak na nju ostavila razlika koju je uočila između siromašnih i bogatih dijelova Kine.

Na pitanje da li je tako i u Kolumbiji, ona kaže: "Ne, u Kolumbiji je mnogo lošije stanje".

Mladić iz grupe turista iz Italije kaže da je mnogo radio kako bi zaradio za posjetu Kini, gdje će ostati osam dana, od toga dva u Pekingu i četiri u Šangaju.

Sve četvoro Italijana su zadovoljni što su imali sreće da je vrijeme bilo sunčano i kažu da im se dopada pogled koji se pruža sa Zida na okolne planinske gromade.

U proljeće se ovdje rascvjeta, voda poteče pod nogama, ljeti planine ozelene, a u jesen crveni listovi prekriju planine i voće okiti drveće, da bi zimi snijeg ovo područje pretvorio u bijeli svijet.

Zbog toga, kineski domaćini iz Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji su organizatori posjete Kineskom zidu, objasnili su da se ovaj dio Kineskog zida smatra najljepšim i u zemlji, i u svijetu.

Francuski turisti su htjeli da razgovaraju za Srnu, ali, nažalost, nisu znali engleski jezik, a ni ruski, niti srpski da bi konverzacija uspjela. Ipak, pristali su da se fotografišu.

Nakon posjete Kineskom zidu slijedi spuštanje žičarom do podnožja gdje su načičkane prodavnice sa suvenirima, šeširima, lepezama, grickalicama i raznim voćem. U blizini su i restorani ukusne kineske kuhinje.

Kineski zid građen je već u petom vijeku prije nove ere, pa sve do 17. vijeka. Zid iz perioda dinastije Ming je dug 8.851 kilometar, a zvanična dužina iz perioda svih dinastija je 21.196 kilometara.

Stavljen je pod zaštitu države 1961. godine. Kineski zid je uvršten u spisak Svjetske baštine Uneska, a 2007. godine proglašen za jedno od novih sedam svjetskih čuda.