VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/06/2019

IZLOŽBA SKULPTURA OD DRVETA POD NAZIVOM "I DRVO IMA DUŠU"

 

PRIJEDOR, 24. JUNA /SRNA/ - Samouki umjetnik Mladen Stakić organizovao je večeras u prostorijama Doma u Čirkin Polju drugu samostalnu izložbu svojih ručnih radova od drveta pod nazivom "I drvo ima dušu".

 

Iako je po struci bravar, a po vokaciji veliki zaljubljenik u folklor i edukovanja mladih kao koreograf Kulturno-umjetničkog društva "Kozara", Stakić je rekao da nije odolio da još jednom predstavi radove koji nastaju iz njegovog pomalo neobičnog hobija - obrade drveta motornom testerom.

"Pošto sam u odnosu na izložbu od prije dvije godine uradio prilično toga i zbirku dopunio, nisam želio da mijenjam njen naziv, jer za mene drvo stvarno ima dušu", rekao je Stakić na otvaranju izložbe.

On je dodao da mu je drago što ovoga puta izlaže među svojim komšijama, kako bi se i oni uvjerili šta je ljepota drveta.

Među izloženim eksponatima od drveta ističe se skulptura žene u prirodnoj veličini, koju je autor nazvao "Ciganka".

"Radio sam je tri i po mjeseca intenzivno i ja sam zadovoljan, a sada ćemo vidjeti šta će reći publika. Riječ je o lipi, drvo koje se lako obrađuje, mada mi je najljepše raditi sa orahovim drvetom, koji je kvalitetan i svojom bojom daje poseban izgled eksponatima", istakao je Stakić.

On je pojasnio da je u odnosu na svoje početke prije šest godina nabavio kvalitetne motorke i sada ih ima četiri, te da je skoro 90 odsto radova izvedeno motorkom.

Stakićevo predstavljanje publici upotpunila je i etno-zbirka alata predmeta za domaćinstvo iz okoline Prijedora.